2010. március 8., hétfő

Szociális szakvizsga margójára I.


Egy osztályértekezlet elmaradt témája I.

Szociális szakvizsga kapcsán folyamatos hiányérzetem volt, néhány kérdés megközelítését más alapokra helyezném, és a szakmai képzés egységesítésére felhívnám a figyelmet.
Az állatterápia jelentőségének pusztán érintőleges volta (hospice) okozta a hiányérzetemet. A (kis) állatterápia, annak tudományosan igazolt jótékony hatása – gondoljunk csak a fogyatékos, pszichés, demens betegekre, vagy a haldoklókra – méltóbb helyet kellene kapjon a képzésben.
Súlyos kataton betegek csak a házi macskával képesek kapcsolatba kerülni… Geriátriai osztályon (nem Magyarországon) az orvosok macskával járnak vizitelni, tudják, ha valaki mellé odafekszik, és nem mozdul mellőle, annak rövid ideje van hátra. A macska jelenléte, mintegy átkíséri a haldoklót a másvilágra.  
Az öregedés problémakörének vizsgálódásakor a szakemberek a születéskor várható élettartam kalkulációjával számolnak, ami Magyarországot tekintve Európában igen rossz mutatókkal bír… Valósabb képet kapnánk Magyarország jelenlegi helyzetéről, illetve jövőre vonatkozó esélyeiről ha, - mint arra több európai államban is példa van – a fogantatástól számított élettartamból kiindulva kalkulálnánk. Ezen statisztikai adatok szerint, nem az európai, hanem a világ legelmaradottabb országai (pl.: Etiópia, Szudán) között foglalunk helyet. Ennek függvényében egészen más cselekvési irányokat kell szorgalmazni a jövőben…
A másik döbbenetes észrevételem, amelyet a konzultációk csak megerősítettek: az egészségügyi szemlélet elhatalmasodása a szociális szférában. Ez komoly szervezeti, szakmai, morális és etikai problémákat vet föl:
  • Az egészségügyi hierarchikus szemlélet beágyazódása, a szociális szakmai sztenderdekben irányzott multidiszciplináris team munkával szemben;
  • Kommunikációs és értelmezési zavar (a hierarchiában alatta állótól nehezen, vagy nem képes elfogadni javaslatot, eltérő véleményt);
  • A segítséget kérő betegként kezelése;
  • A klienssel szemben támasztott személyi és környezeti higiéné dominanciája, pl. a kisállat- terápia elutasítása (fertőzéstől való félelem, valamint higiénés okok miatt);
  • A paraszolvencia kérdése - az egészségügyben elfogadott, míg a szociális szférában (etikában) elfogadhatatlan;
  • A segítő alkalmassági (személyi, pszichés, szakmai, mentális, vezetői képesség…) vizsgálatának hiánya;
  • Kompetenciahatárok megkérdőjelezése, hierarchikus gyakorlása; presztízsveszteség megélése;
Szociális intézményünk szakmai teamjében nincs szociális képzettségű, végzettségű szakember. (Annak ellenére sem, hogy külön jeleztem ennek szükségességét!) Az intézmény szakmai és nem szakmai vezetéséből hiányzik a szociális látásmód. Nem csak szociális munkás nem lehet tagja a "szakmai" teamnek, hanem a két diplomás, szakmájában elismert, kiváló mozgásterapeuta sem.
A munkaköri leírásokban nem szerepel a szociális munkások etikai kódexe, mint irányelv! Kivették!


Anonim levélküldés: ITT!

24 megjegyzés:

  1. Én lópárti vagyok. Kár, hogy abbamaradt a lovagoltatás az intézménybe.Sokakat érdekelne szerintem.
    Egy lószóló

    VálaszTörlés
  2. Én cica párti vagyok azok tuti rendes emberek!!!

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük, mi is bírunk eggyel!

    Perennis és Protest

    VálaszTörlés
  4. A macska tartó emberek kétszínűek,jellemtelenek,hazugok.Magadra ismersz ugye?
    Én gyerek párti vagyok.

    VálaszTörlés
  5. A gyermek a legfontosabb. Pont ezért nagyon fontos, hogy szüleik, akik neveli öket egyenesek, jellemesek, igazságszerető emberek legyenek. Máskülönben megint felnövekszik egy hazug generáció.

    VálaszTörlés
  6. 15:17nek : Az is egy élet,és szeretettre méltó !!
    Te PATKÁNY!!!
    Állat szerető

    VálaszTörlés
  7. Nem hazugok a macskatartó emberek, ki a fene találta ezt ki?
    Rengeteg jó, kedves,aranyos, és csodálatos embert ismerek akinek van cicája.
    Ismerik - e Hofi Géza-Koós János Macska duettjét.
    Ők is álnok hazug emberek????
    Jó lenne magadba szálni, de még arra sem vagy képes.
    Egyébként pedig tarts otthon patkányt, az sokkal
    "tisztább" is.
    Öszinte szívből jövőem kívánom neked, hogy a vesztes oldalra KERÜLJ, BÁR MÁR MOST IS OTT VAGY

    VálaszTörlés
  8. Én szeretem az állatokat!!!
    De én ember párti vagyok !!
    AZ emberség, igaz barátság
    a legszebb dolog a világon!
    Az igazi barát mindig meleted
    áll. ÉRDEKLŐDŐ:

    VálaszTörlés
  9. 15:17nek:
    „Elolvasva, részemről rendben.”
    A gyerekszeretetedről csak annyit ,hogy kíváncsi lennék a gyerekeid véleményére ha egyáltalán van.
    Mert te csak egy álszent vagy.

    VálaszTörlés
  10. Cicagyöngédség

    Doromboló cicát simogatni
    elalvás előtt - lélekérintő hatás...
    elringat és megnyugtat a hang,
    álomfüggöny másik oldaláról
    hallik, mint tompa morajlás...
    elcsitul minden gond és lankad a kéz,
    s néha már szünetel a simogatás...
    Mielőtt öntudatom az álomba vész,
    még érzem kezemen egy arra gyengéden
    rásimult, pici barka-tappancs
    alig érezhető, puha cica-melegét.

    VálaszTörlés
  11. Ez csodálatos, köszönjük szépen... Perennisen most is egy cica pihen.

    VálaszTörlés
  12. Cica segít a kórházban

    Biztató eredményeket könyvelhet el az a kelet-csehországi klinika, amely a hosszú kórházi tartózkodásra kényszerülő páciensek kezelésére macskaterápiával rukkolt elő. A cicás gyógymódot elsősorban pszichés problémákkal küszködök kiegészítő terápiájaként alkalmazták, de az új módszer egyéb betegségek gyógyítására is hatékonynak bizonyult. Jónás kandúr jelenléte felvidította és bizakodóbbá tette a kórtermek fogságában pihenőket, akik így gyorsabban felépültek. A klinika egyik főnővére örömmel újságolta: a gyógycica hatására egy agyvérzése után lábadozó idős hölgy idővel ismét talpra állt.

    VálaszTörlés
  13. A lovas terápia másik típusát, a gyógypedagógiai lovaglást főként értelmi fogyatékosoknak, viselkedészavarral, kommunikációs, illetve lelki problémákkal küzdő gyerekeknek és felnőtteknek ajánlják. Az utóbbi esetekben a kezelés a páciens és a ló között kialakult kötődésre épül. A tapasztalatok azt mutatják, a lovasterápia pozitívan hat az értelmi fogyatékosok koncentrálóképességére, érzékelésére, emellett fejleszti emlékezőtehetségüket és figyelmüket.

    VálaszTörlés
  14. 2010. március 9. 15:17 -nek kiegészítés a 2010. március 9. 17:14 -hez
    Patkány az már van Nálatok amikor hazaérsz !!!Esetleg szerezz be még egyet mert a patkány igaz, hogy fertelmes jószág de társas lény.Biztos megértitek egymást mert színvonalon egyformák vagytok. Mi maradunk a macskánál.

    VálaszTörlés
  15. "Ki nem szenvedett, az félig élt, ki nem csalódott, az nem remélt, ki nem sírt, az kacagni sem tudott, ki mindenkiben bízott, az nem gondolkodott!"
    Ennyit a barátságról!!

    VálaszTörlés
  16. Szeretettel várjuk Erzsikét Bonival, biztos azért hozakodott elő a témával, mert megszerezte az állatasszisztált foglalkozáshoz szükséges vizsgát vagy az állaterápiához kellő diplomát.

    VálaszTörlés
  17. 2010. március 10. 15:36 -nak Nem tudom ezzel miért hozakodtál elő? A lakók szerették a lovaglást de úgy látszik ez Téged mit sem érdekel.
    Nem is tudom mi a jó fenét keresel ott bent csak azért vagy ott mert kell 1 munkahely?Úgy ítélem meg semmit nem tennél a lakók testi és pszihés fejlődéséért.Az ilyen ember szégyelje magát ha nem cselekszik a lakókért akkor inkább hallgasson.
    De Te sem az egyiket sem a másikat nem teszed.
    Voltak ott bent cicák is a lakók imádták őket de úgy hallottam az igazgatónő a cicákat és a kutyákat is lemérgeztette.Hát igen mindent el kell pusztítani ami a lakónak kedves.Nehogy már boldogan érezze magát egy lakó is mert van kit dédelgetnie.Van miért felkellnie, vagy épp kis ételt készítenie mert várják Őt a kis állatok.

    kisegítő

    VálaszTörlés
  18. Kedves kisegítő!

    Nem igazán tetszik az indulatos stílusod -de hát nem vagyunk egyformák.
    Átmeneti képzavar lehet nálad - Boni 1 cica, nem ló.
    Nincs mit szégyelnem, sok igazán jó dolgot találtam ki a lakók "testi és pszichés" fejlődéséért, teszem a dolgom,ahogy eddig is.
    A lovaglás természetesen érdekel, segítettem - Te hányszor ültél fel a lakóval a ló hátára??
    Újabb képzavar - a gyógylovaglás nem lett letiltva, eladták a lovakat, és sajnos jelenleg Halason senki sem foglalkozik azzal, hogy kijárjon intézményekbe.
    Vagdalózni a legkönnyebb - ha van ismerősőd, aki gyógylovagol, szervezd le,segíts a lakóknak,ezzel tennéd IGAZÁN azt,nem a gép előtt ülve!

    VálaszTörlés
  19. T. 15:36!

    Félreértés történt, nem én hozakodtam elő a cica témával… Állatszeretetből nincs diplomám, ahogyan, állatok szándékos elpusztításából se… Ez utóbbival, sok lakónak okoztak fájdalmat… De ezt gondolom, tudják.
    Pista bácsinak nincs diplomája egyikből sem. Mindenki tudja, aki ismeri őt, hogy milyen nehezen illeszkedett be… állandóan szökésben volt. Mióta egymásra találtak a kóbor cicákkal, azóta nem szökött meg, van miért felkelnie, van kiről gondoskodnia.
    Bár megtiltották neki, hogy etesse őket, de ő hajthatalan… Szerencsére… Ősi ösztönei hajtják az élet védelmére, különösen a kiszolgáltatottak fele. Ez minden szabályzat fölött áll. Tanulnunk kellene tőle.
    A szabályzatnak kell az embert szolgálnia, nem fordítva.

    VálaszTörlés
  20. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  21. Az én időmben a mozgásterapeutát nem hogy a szakmai teambe nem hívták meg - ahogy a többi szakembert se -, hanem még a reggeli referálásról is kiküldték, miután elsőként elmondta a mondandóját! A viszonyokat ítélve, ez ma sincs másként.
    Az exigazgatónő viszont, mint hallom - aki ígéretével ellentétben a mai napig sem vette föl a fejlesztő pedagógusi munkáját (sem!) - továbbra is ott ül, mintha még mindig ő lenne az igazgató!
    Lemaradtunk valamiről? Vagy Vincze István nem tudja, hogy nem ő az igazgató? Vagy éppen hogy tudja, azért nincs ott?
    Emlékszem a pályázati meghallgatásomon azon hezitáltak (látszólag) a képviselők, hogy vállalhatatlan lenne, ha a vezetést elküldeném...

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)