2010. május 18., kedd

Jogos védelemből verték félholtra?

.

Kiskunhalason a letartóztatások ellenére nem keresnek felelőst

.

Óvadék ellenében házi őrizetbe helyezték az elmúlt napokban azt a kiskunhalasi ápolót, akit egy ápolt sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszakkal gyanúsítanak. Noha a nyomozás során a kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának zárt osztályán dolgozók közül három ápolót meggyanúsítottak, az intézet vezetőjét nem mozdították el posztjáról.

Két és fél millió forint óvadék ellenében május 14-én házi őrizetbe helyezte a bíróság azt az ápolót, aki gyanúsítás szerint szemérem elleni erőszakot követett el a kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának zárt osztályán egy férfi ápolt sérelmére. A fokozott ügyészi felügyelet mellett zajló nyomozás során három ápolót vettek őrizetbe. A másik ápolót azzal gyanúsítják, hogy nagyon súlyosan megvert egy ápoltat. E cselekmény jogi minősítése különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés kísérlete. A harmadik ápolót zsarolással gyanúsítják. A nyomozók szerint apró ajándékokat kért egy ápolttól azzal, hogy akkor nem veri meg, nem zárja el.

Mint arról lapunkban beszámoltunk, januárban két nővér feljelentést tett a Kiskunhalasi Városi Ügyészségen, azt állítva, hogy a pszichiátriai intézet zárt osztályán megalázzák, szexuálisan zaklatják és fizikailag bántalmazzák a betegeket. Számos vizsgálat indult, köztük az intézet belső vizsgálata, egyik sem talált azonban komolyabb szabálytalanságot. Ugyanakkor a rendőrségi nyomozás során három ápolót is meggyanúsítottak – de nem konkrétan azokkal a bűncselekményekkel, amelyek a feljelentésben szerepeltek, hanem hasonló jellegűekkel.

A nyomozást végigkíséri az a kérdés, hogy ha történtek is az ápoltak sérelmére elkövetett bűncselekmények, be lehet-e őket bizonyítani a bíróság előtt. A sértettek ugyanis pszichiátriai betegek, akiknek a szavahihetősége, „tanúképessége” megkérdőjelezhető. Az intézet vezetősége a kezdettől cáfolta, hogy bűncselekmények történtek volna a zárt osztályon. A feljelentést tevő két nővért leszámítva a zárt osztály dolgozói közül senki sem hajlandó megerősíteni a gyanúsítást – vagyis a meggyanúsított ápolók ellen tanúskodni. Azok az ápoltak, akik a nyomozás során elmondták, hogy mi történt velük, jelenleg is a halasi intézet zárt osztályán vannak – csak a tanúmeghallgatás idejére tudták kiemelni őket onnan.

A három gyanúsítás úgy született, hogy azokat az ápoltakat, akikről feltételezni lehetett, hogy bántalmazták őket, kivitték a kiskunhalasi Semmelweis Ignác Kórház pszichiátriai osztályára, ahol igazságügyi szakértők és szakápolók nyugtatták meg, és kérdezték ki őket. A vádhatóság azokra az esetekre alapozott vádat, amelyek a szakértők véleménye szerint nagy valószínűséggel megtörténtek.

Simon Ilona, a Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának igazgatója érdeklődésünkre nem kívánt nyilatkozni, ehelyett azt javasolta, hogy a meggyanúsított ápolók ügyvédjeit kérdezzük. Kastyják János, a szemérem elleni erőszakkal, illetve a bántalmazással vádolt ápoló védője elmondta: ő teljesen biztos abban, hogy az autista fiatalember sérelmére elkövetett erőszakos szexuális bűncselekmény nem történt meg. A súlyos bántalmazás esetében pedig a bíróság fogja eldönteni, hogy az ápoló túllépte-e a jogos védelem kereteit. A védelem szerint olyan eljárási hibák történtek, amelyek megkérdőjelezik a bizonyítékok erejét. Mind a szexuális erőszak, mind a bántalmazás esetével foglalkozott az intézet belső vizsgálata, alkalmazott is fegyelmi büntetést. Az erről szóló iratokat azonban nem kérte be a nyomozó hatóság – mondta Kastyják János.

A zsarolással gyanúsított ápoló védője, Martinov Tibor szerint nincs valóságalapja annak, amivel védencét gyanúsítják: vagyis, hogy süteményt, édességet kért egy gondozottól, bántalmazta, azzal fenyegetve, hogy ismét megveri. Az ügyvéd szerint zsarolni nem ennyiért szoktak, a gondozó ellen tanúskodó ápolt különben is olyan testalkatú, akit ketten-hárman képesek csak megfékezni, ha dühöngeni kezd. A védő mindenképpen indítványozni fogja másik szakértő meghallgatását, illetve ha a szakértői vélemények között ellentmondás van, szakértői intézet bevonását.

Téglás Péter, kiskunhalasi vezető ügyész érdeklődésünkre megerősítette: a három eset közül kettő valóban szerepelt az intézet belső vizsgálatában, ám sem a félholtra vert, sem a megerőszakolt ápolt esetében nem érezték úgy a belső vizsgálatot végzők, hogy komolyabb intézkedésre, például rendőrségi feljelentésre lett volna szükség.

Az ápoltak elmondásán kívül vannak egyéb bizonyítékok is. A nyomozás folytatódik. Az ápolók ellen valló gondozottak továbbra is a halasi intézetben maradnak. .

Forrás: Népszabadság Online

.

Anonim levélküldés: ITT!                                          www.pszicho.net

46 megjegyzés:

  1. Helyén maradt a halasi zárt osztály vezetője
    Óvadék ellenében házi őrizetbe helyezték az elmúlt napokban azt a kiskunhalasi ápolót, akit egy ápolt sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszakkal gyanúsítanak- írja a Népszabadság.
    FN.hu-lapszemle2010. május 18. 06:52


    A fokozott ügyészi felügyelet mellett zajló nyomozás során három ápolót vettek őrizetbe. Egy másik ápolót azzal gyanúsítanak, hogy nagyon súlyosan megvert egy ápoltat. E cselekmény jogi minősítése különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés kísérlete. A harmadik ápolót zsarolással gyanúsítják. A nyomozók szerint apró ajándékokat kért egy ápolttól azzal, hogy akkor nem veri meg, nem zárja el.

    Noha a nyomozás során a kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának zárt osztályán dolgozók közül három ápolót meggyanúsítottak, az intézet vezetőjét nem mozdították el posztjáról - írja a lap szegedi tudósítója.

    VálaszTörlés
  2. Ezeket az eseményeket támasza alá az intézetben sürűn megjelent mentőszolgálat igénybevétele!
    Azóta ezek megritkultak mi ez ha nem bizonyíték?
    Kedves igazgatónő! és a megtörtént eseményekben kételkedők, vagy önok szerint ez nem bizonyíték?
    Ugye Bányai úr ? már több mint egy éve kapott jelzéseket a problémákról!

    VálaszTörlés
  3. Kedvenc butuskámat idézem: el kéne gondolkozni azon.
    Tehát, el kéne gondolkozni azon, hogy a jelentőssebb, országos médiumok (nem a helyi pitikre gondolok) már az igazságról írnak, csak nálunk nem akarják ésszrevenni, hogy bukta van. Jó nagy, szutyokkal töltött bukta. Mega-bukta!
    Szóljunk már nekik, hogy a számháborúban szemükbe csúszott a papirjuk és nem látnak, miközben már régen veszítettek. Mi már hazamentünk a serleggel, ők még mindig a fák közt botorkálnak.

    VálaszTörlés
  4. De ténylegnincs senki aki merné már mozdítani a vezetőket a helyükről.Hisz napról napra bebizonyosodik elakarták tusolni az ügyet.Szándékosan botorlkálnak ezek a fák között.
    Nem hogy önként távoznának megvárják amíg kirugják őket hát én nem ezt választanám!!

    VálaszTörlés
  5. Érdekesebb lesz távozni,karpereccel.

    VálaszTörlés
  6. A zsaroló ápolóra,beteg mondta veri a betegeket.
    Aki mondta azt nem,ő mindig jól viselkedik,mondta
    nehogy a T megverje,vagy be zárja abba a szobába
    aminek kémlelő ablaka van.Ne hogy valaki azt írja
    nem voltam bent.Igen is bent voltam.""x""

    VálaszTörlés
  7. Helyesbítés

    9:23 Többször félreérthetően jelent meg, a különböző médiumokban, mint fent is: "a halasi zárt osztály"-ra történő utalás. Ez tévesen a halasi kórház pszichiátriai osztályára enged következtetni, ami helytelen, hiszen a fenti utalás nem egészségügyi, hanem tartós bentlakásos, szociális intézményt, nevesen egy pszichiátriai (szakosított) otthont takar.

    VálaszTörlés
  8. Mióta van zárt osztály? 17 éve ott dolgozom,de nem tudok róla!!!
    Erzsike még az intézmény pontos nevét sem tudod!!?Hogyan végezted az előgondozást?

    VálaszTörlés
  9. 10,52 nek igen próbálkoznak el simítani az ügyet,
    van még egy politikai indítatású személy a képbe!
    De az ő érdeke is azt kívánja ,hogy ki hátráljon
    még nem a politikai karrierje forog kockán.

    VálaszTörlés
  10. Az ügyvédek nyilatkozata elfogulatlan!!Bizony igazuk van történtek hibák!!

    VálaszTörlés
  11. Azoknak az a dolguk!!! Szenvedjenek meg azért a revedli pénzért!!!Van aki uzsorakölcsönt vett fel erre!!!

    VálaszTörlés
  12. Az ügyvédek hitelességéről szó sem esik!? Pedig jól ismerjük őket!

    VálaszTörlés
  13. Majd meg tudjuk melyik ügyvéd milyen!A Kastyák az
    egy szereplésre éhes ember!Nem tudja az igazat
    mert jegyző könyvet nem látott,csak amit az
    igazgatónő elmondott.De ország világ ellőtt a
    hazugságot hirdette. De jegyzőkönyv van,és aláírás is van rajta.Saját magukat hazudtolják meg.

    VálaszTörlés
  14. 2010. május 18. 18:26-nak

    Általános iskola, negyedik (4.) osztály, nyelvtan: összetett mondat...

    VálaszTörlés
  15. 20,44 az igazgatónő és az ügyvéd,és még sokan
    mások filmet forgattak a pszichiátriai betegek
    életéről.De nem lehet hiteles mert, ezek amik után nyomoznak ki maradt belőle.
    Pedig csak akkor igazi ha a valóságot tükrözi.

    VálaszTörlés
  16. Bocsánat! Ne fáradjon Perennis, magyar nyelvtan!

    VálaszTörlés
  17. 11,22 höz Az Ember jogiak hallgatták ki.
    Van hang felvétel,felvétel.még mi kellene?

    VálaszTörlés
  18. Az jó lesz,de ha nem tudod bemutatni,üres ketrec rád vár!!Kártérítésről ne is beszéljünk!!A vörös haju férje okos ember,időben váltott.A selypítőst a város és a jános ismeri,na nem erényeiről híres!Férfiakat molesztálni! Erről a kollégákon kívül többen tudnak is ám beszélni.J fia barátait,azok szüleit is meg lehet ám kérdezni!

    VálaszTörlés
  19. Igen váltott sebességet és MTZ-t John Deere.

    VálaszTörlés
  20. 18,48 nak a vörös most ünnepelték a 11 ik házassági évfordulójukat.Selypítős jó házasságba él. Akkor beszéljünk még az igazgatónőről is
    ilyen szinten.Pirtó ura járt hozzá mikor be nyitottunk,meg az MSZP-s. Akarná még kedveském
    feszegetni?Írjam z apróbb részleteket is?
    Kártérítés kinek jár a hatóság majd eldönti.
    Szégyelljék magukat az ilyen emberek!!!!!!
    Ő biztos,hogy rokon a vezetőség felé.
    Semmi értelmes dolgot csak a magán életüket,
    tudják ellenük fel hozni!!!!! Tudják emberek,
    ITT KEZDŐDIK AZ ISTEN BARMAINAK FEL ISMERÉSE:

    VálaszTörlés
  21. május 19. 20:44-re
    A halasi Rotary Klub honlapján olvashatsz a dokumentumfilmről részletessen.
    A producere Kastyják János ügyvéd úr. Vajjon mért nem vetítik le, szivessen megnézném!!!:):):)

    VálaszTörlés
  22. A Zádory Édua jótékonysági koncertjének is a Rotary volt a szervezője, Kastják meg a házigazda.
    Na, a bevétel sem jutott el a lakókig!! Erről tudnak a Klubba?

    VálaszTörlés
  23. Alapítványok Zöldhegyíné m be íród a Google
    Le lehet tölteni, utánna lehet nézni!

    VálaszTörlés
  24. O, azaz nulla!
    Ilyenkor mi van?

    VálaszTörlés
  25. Ezt mihez írtad 20:34?

    VálaszTörlés
  26. Zöldhegyíkné hogy kerül ide?

    VálaszTörlés
  27. A Zádori féle pár százerzres koncert bevétel vagy S.I-nál, vagy pedig a Zombi által vezérelt alapítványnálvan.

    VálaszTörlés
  28. A Zádory koncert bevételt már megkapták az osztályok.

    VálaszTörlés
  29. Ők erről mér nem tudnak?

    VálaszTörlés
  30. Kerítésről volt szó, vagy nem?
    Nézzék vissza a halasi Híradót!

    VálaszTörlés
  31. Ha megkapták az osztályok, akkor mire fordították? Írják már meg az illetékesek!
    Aztán lapozzunk!

    VálaszTörlés
  32. 2008. október 8., jótékonysági koncert.

    Emlékszünk az ott elhangzottakra, ugye?

    VálaszTörlés
  33. Nem kell már ezen kiakadni mindent elloptak maguknak!!!!Semmit nem kaptak az osztályok plusszba!!!!

    VálaszTörlés
  34. Mi hangzott el a 2008--as koncerten kell egy kis felvilágosodás?

    VálaszTörlés
  35. Ki ez a Perennis,dolgozó?Aki tudja írja le!!

    VálaszTörlés
  36. Perennis? Az ő blogjára írsz.

    VálaszTörlés
  37. Perenisz egy ízig vérig becsületes ember, nagyon jó lelkű és megengedte, hogy a blogjára leírjuk a panaszainkat.Sokan bűszkék lehetnének arra ha egy ilyen embert ismerhetnének avagy találkozhatnának vele.Az én szívembe ott a hely neki, be is zártam oda és büszke vagyok rá, hogy beszélhettem már vele egy keveset.

    VálaszTörlés
  38. Nekem azt monták u.e.lapja.Mi az a blok,nem találkoztam még vele.u.e. az Perennis?

    VálaszTörlés
  39. Vegyél erőt már magadon aztán néha használd az eszedet is akkor is ha fájdalmat okoz!!!!

    VálaszTörlés
  40. Na ne játszd a hülyét. Tudsz te igenis mindent, ez csak figyelem elterelés.

    VálaszTörlés
  41. 2010 május 24. 17.30.-nak! Ha nem találkoztál még a bloggal akkor,hogy kerültél ide? Ha "blok"-ot keresed nem is fogod megtalálni! Hogy ki Perennis és Protest azt meg te sose fognád fel,ezért nem is magyarázom,te nagyon hülye!

    VálaszTörlés
  42. Perennis és Protest?Két ember a betegek ápolók
    jobb életükért író emberek!!!!!
    De sokan bántják Őket a mi írásaink miatt is.
    Ember szerető Jó emberek! Mielőtt bárki is
    rosszat ír róluk,gondolkozzon el miért is teszi!!
    Tisztelet jár nekik.XY

    VálaszTörlés
  43. Perennis= nem egynyári,áttelelő/évelős/növény.
    Botanikus.

    VálaszTörlés
  44. Perennis /lat./ - kitartó, állandó

    VálaszTörlés
  45. 12,14 nek Mire lett költve? Mi lett belőle véve?
    Én nem láttam semmi értelmes dolgot.

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)