2010. július 2., péntek

Az előgondozás tapasztalatai I.


Az előgondozás kapcsán feladatom volt - többek között - az intézményi elhelyezést kérelmezők jogosultságát, rászorultságát személyes találkozást követően véleményezni, majd a várakozó listára kerülést követően, folyamatos segítő kapcsolatban maradni a beteggel, kapcsolattartójával egészen a bekerülésig.
Hosszú időbe telt, kiépíteni a személyes kapcsolatot a megyei intézményekkel, hivatalokkal, gondnokokkal, egyházi szervezetekkel, és civil alapítványokkal, azok munkatársival, éppúgy, mint a kórházakkal, kezelő orvosokkal, szociális munkásokkal.
Lelkigondozóként, utcai szociális munkásként, ismerve a hajléktlanság-, a betegség tüneteit, a börtönviseltek nehézségeit, a cigány és más kultúrák sajátosságait, nem okozott gondot, nehézséget megnyerni, és megtartani az emberek bizalmát.
Minden egyes várakozóval, családjával, gondnokával, többé-kevésbé rendszeres segítő kapcsolatot ápoltam, bekerülésig. Ha új kérelmezőt kerestünk fel egy olyan településen, ahol valaki már a várakozó listánkon szerepelt, mindig meglátogattuk otthonában, hogy ápoljuk a segítő kapcsolatot. Így személyesen is figyelemmel tudtuk kísérni állapotának, körülményeinek változásait, és szükség esetén beavatkozhattunk...

Általánosságban elmondható, hogy kevés a megfelelő képzettségű, hozzáállású szakember. Nagy az előítélet, hiányos a hozzáértés, sokszor indokolatlan a félelem. A családok magukra maradnak, elszigetelődnek, rokonságtól, szomszédságtól is. Nem csak arra kellett figyelni, hogy helyben eljusson segítőkhöz, hanem arra is, hogy azon belül is a megfelelő szakembert találjuk meg számára. Rendszeresen kellett a szakma rejtelmeibe gyakorlatlan munkatársakat is bevezetni! Hogyan segíthet, hogy viselkedjen, mire figyeljen, mikor, hogyan, mire vigyázzon, ügyeljen! Mibe ne menjen bele, hogyan hívhat, kaphat segítséget! Mikor kell orvost, mentőt, rendőrt hívni... Milyen jogai és kötelességei vannak a hozzátartozónak, a betegnek, a mentősnek, a rendőrnek, stb...
A betegségről, tüneteiről, szinte semmi információval nem rendelkeztek, sem a betegek, sem a hozzátartozók.
Amit mindig szem előtt tartottunk, hogy sohasem szabad hazudni, sem felelőtlenül ígérgetni. Senkinek, semmikor... Voltak intézmények, ahol kifejezetten kérték, hogy ne mondjuk meg, honnan, és miért jöttünk! Természetesen ezt nem lehet megtenni a beteggel.
A pszichiátriai betegek egy részénél - a hajlam örökletes volta miatt -, a betegség fellelhető a közvetlen hozzátartozóknál is. Ilyenkor előfordulhat, hogy nem a súlyosabb beteg kerül a várakozó listára, majd az intézménybe, hanem az, akinek gyengébb az érdekképviselete. Tapasztaltuk, hogy a hozzátartozó zaklatja a döntéshozókat a bekerülés meggyorsítását illetően, és bizony – bár nem indokolt a soronkívüli bekerülése -, hogy megszabaduljanak a hivatalban a terhes családtagtól, szorgalmazták az azonnali bekerülését a betegnek! Érthető, de nem szakszerű, hosszútávon pedig nem megoldás.
Megoldás, az „odaszólok telefonon” helyett az lehetne, hogy javaslatot kérnek az ügyben az előgondozást végző személytől, intézménytől, és annak függvényében tájékoztatják az ügyfelet. Ehhez más szemlélet, hozzáállás szükségeltetik a fenntartó részéről; nem a „minél előbb lerázni a kellemetlenkedő személy(eke)t”, hanem elfogadtatni velük a törvényes bekerülés feltételeit! Még akkor is, ha – bármely okból – nem tűrik a sorban állást.
Ráadásul ezzel a kiskapuval, a korrupció melegágyának biztosítanak táptalajt...


Folyt. köv.


Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net

23 megjegyzés:

  1. Nem biztosítanak hanem biztosítottak tudunk pár esetről amikor 100ezreket fizetett a hozzátartozó a vezetőknek, hogy mihamarabb bekerüljön a beteg. 1 héten belül ott volt a beteg!!!! Előgondozás az intézetben történt.

    VálaszTörlés
  2. Az alapítványba kellett befizetni és már jöhetett a beteg. Nem számít van hely vagy nincs pénzért mindent meg lehet oldani. Pénz csak a sok pénz a lényeg! Ugye most is mi hazudunk igazgatónő?

    VálaszTörlés
  3. Volt olyan a beteg itt volt, de papíron csak később került be.Nem adakozásból adták a pénzt,
    hanem ez volt a feltétele a bekerülésnek.
    Elő kellett teremteni a bekerülési díjat.

    VálaszTörlés
  4. Az ilyen áron, koldult pénzek hova kerültek?
    Alapítványba fizették! Onnan a további sorsára vagyok kíváncsi.????????????BT-k ?????????????
    okos tojás

    VálaszTörlés
  5. A táppénzes papírt a főnővérnek nincs joga szét tépni!!!De eldönteni se,hogy szabadságot írjanak ki vagy táppénzt számolják el.Ki kell kerestetni!
    Ez elég ok a munkából a felmentésre,önhatalmúlag
    tette feleljen érte!

    VálaszTörlés
  6. Nem vagyok szakember, így csak a józan paraszti eszem gondolata, hogy nem véletlenül van előgondozás, hiszen aki bekerül ebbe az otthonba, az általában már itt is éli le az életét (sajnos).
    Fontos, hogy hozzáértő, empatikus emberek foglalkozzanak velük és ne pénzforrást jelentsenek bárki számára.
    Minden tiszteletem azoké a dolgozóké, akik ilyen vezetőség alatt megpróbálnak a sok megaláztatás ellenére is megtenni mindent ezekért a beteg lakókért és felemeli a szavát értük (mégha névtelenül is!)!

    VálaszTörlés
  7. Ez természetes! A beteg emberekért meg kell tennünk mindent ami tőlünk kitelik.Csak ilyen
    körülmények miatt a szeretettet, nehéz adni.
    Mindig mindenbe bele kötnek, indok nélkül is bántanak a vezetőink főnővéreink, ez az oka,hogy nem tudunk jó kedvel vidáman dolgozni!Próbálunk mi a betegek felé jó kedvet sugározni de nem mindég sikerül,ezek miatt.Ezen változtatni kellene
    de minél előbb! Persze az igazgatónő erről se tud,nem hallott semmiről.Ő is csak a jelentőket szapulja! De, hogy az igazságot mondaná, az tölle távol áll.Nem látja be, nem érti,vagy nem is akarja érteni? Saját érdeke lenne az igazságot kiderítenie,és tenni ellene!
    Még ha a kedves rokonait kell is kimozdítani, a helyükről még akkor is az igazság lenne a fontos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Néró

    VálaszTörlés
  8. Ebben az intézetben az előgondozás csak felesleges időtöltés volt.Mivel csúszópénzért hamar bekerült a beteg és helyben gyorsan elvégezték visszamenőlegesen az előgondozást, azzal sem törődve ez is törvény ellenes!!!

    VálaszTörlés
  9. 2010. július 3. 9:23-nak
    Sajnos névvel lehetetlen mert azonnal megszüntetnék a munkaviszonyunkat.Minden tiszteletem Protesté Ő az aki mindent megtesz a betegekért és ezt a nevével vállalja is talán bele sem gondolva a következményekbe!

    VálaszTörlés
  10. Valahol olvastam a főnővérek olyan hatalmat éreznek magukénak, hogy a táppénzes papírt is van merszük szét tépni és szabadságot írnak ki ezen időre.Akkor, hogy merné az ember a nevét adni az igaz véleményéhez?

    VálaszTörlés
  11. 11,01 hez azért majd elgondolkodnak itt sokan, nem sokára. Be látják Protestnek az igazát!
    Nem sokára eljön az az idő,akkor mit mondanak
    neki? Bocs de akkor másképpen láttam a dolgokat, mikor minden aljasságot írtam rátok!Azért igazolódik a blogon írt,esetek.És ez valóság nem pedig hazugság mint írták egyesek.Ha gondolkodnak ellőbb -utóbb belátják.Ha névvel írnánk, tudnák kik vagyunk,lenne érte kapsz.Amiért az igazság oldalán foglaltunk állást,az ápoltak és az ápolók érdekébe!Mária

    VálaszTörlés
  12. Javaslom nevezd nevén, ha tudod, hogy valóban így van, mert így rágalmazásnak és lejáratásnak tünik minden. Véleményem, nincs csúszópénz.stb.az előgondozás mindig a valóságot tükrözi.Kérdezzd meg az érintetteket, biztosan őszinte választ kapsz, nem azt, hogy le kell gombolni több százezret, és kérd meg az alapítványt, ami nem az intézeté, de biztosan becsülettel megmutaja Neked, hogy ez mind rágalom. Fogadd be a javaslatot, nem olyanok az emberek, amilyen módon egyesek beállítják!!!
    Ha kivánxsi vagy, ne félj és fordulj bizommal, az érintettekhez.

    VálaszTörlés
  13. Lesz aki odafordul csak ki kell várni! Hamarosan eljön az ideje.

    VálaszTörlés
  14. 14,24, Na én ezt másképpen tudom,nem az előgondozásnál van a csúszópénz.Hanem az egyhetes
    bekerülésnél.Az alapítványba kell be fizetni a belépti díjat.Zsanán a föld az igazgatónőé lett a bekerülésé.Példának okán valahogy így működik itt nálunk.

    VálaszTörlés
  15. Nem az elő gondozókra gondoltam. A vezetőkre, akkor jöhet a beteg egy hét alatt,ha az alapítványba befizetik a suskát.
    Pénz van, akkor a bekerülésnek akadálya nincs.

    VálaszTörlés
  16. Rosszul Tudod, csak olyat írj amibe biztos vagy

    VálaszTörlés
  17. Bizony rosszul tudja!! Nem az alapítványba lettek befizetve ezek a pénzek hanem zsebre ment!!!!

    VálaszTörlés
  18. Kinek a zsebébe?

    VálaszTörlés
  19. Kinek?
    Na nezzuk csak. Az egyik ejszaka ugyeletet lattam indokoltnak hivni a nenihez,nagyon beteg volt,elotte hogy bekerult egy hettel . Az ugyeletes kierkezo orvos kerdezte a nenitol,miert van itt?
    _a nyugdijamert! Nem egyedul hallottam,hanem beosztott tarsam es a doktor ur is. Rank is nezett,meglepodve,bar nem lepte meg...!

    Tovabb nem irom mert szomoru a tortenet,csak valaszolok az elozo kerdesre.

    Volt dolgozo

    VálaszTörlés
  20. A nyugdíjukból vaj mi keveset látnak a betegek.

    VálaszTörlés
  21. Csak nem erted!!!!!
    A sztorihoz tartozik,hivatalossan nem is volt a neni az intezetben! Le fizette x ember a doktor hazaspart es a neni nyugdijat ok ezert a segitsegert megkaptak. Csak tortent a nenivel valami...szomoru. Szegeny ur ,sajnaltam is mert a lelkemre kototte nagyon vigyazzunk az edesanyjara.Mondtam neki nem itt a helye nagyon beteg,itt ellatjuk a lelkiismeretunk szerint,de a korhazban jobb lett volna meg maradnia,igazam volt..par nap elteltevel ...Tudom az ur nevet ki volt,o bovebben elmeselni ha kell a tortenetet a nyomozoknak.......es o is az volt regen!!!!!

    Meg papiron sem volt a neni az intezet lakoja,penzert kerult be mint a neni is mondta a kierkezo doktor urnak.


    Azert hozta a nenit hozzank ,mert egy jo ismerpse ajanlotta nekik a doktor part...utolag rajottek hiba volt,mondtam neki azonnal vigye vissza a korhazba mert baj lesz! Igazam volt.Jol lattam nem ellatasra,hanem kituno orvosi kezelesre volt a neninek szuksege....


    Mondom az eset megtortent,es tudom kinek az anyukajaval tortent meg.

    VálaszTörlés
  22. Én is tudok ilyen esetről,az férfi volt és kellett fizetni a bekerülésé.Több százezret,de egy hét és bent volt a bácsi. De csak valóságba papíron csak hónapokkal később.dolgozó

    VálaszTörlés
  23. Az ápolók tudják mert a hozzátartozó azoknak vágta a fejükhöz mennyit fizetett a bekerülésért!

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)