2010. október 6., szerda

A tizennegyedik aradi vértanú


Kazinczy Lajos 


A világosi fegyverletétel után az oroszok átadták Eduard Clamm-Gallas altábornagy császári csapatainak és az aradi haditörvényszék elé került. A tizenhárom aradi vértanú kivégzésének napján, már folyt ellene a bírósági tárgyalás. A Carl Ernst törzshadbíró által vezetett bíróság úgy vélte, hogy a Kazinczy mellett szóló tények – nem volt tábornok, csak egy napig volt hadtestparancsnok és előnyös harcászati helyzetben tette le a fegyvert – csak kegyelmi úton vehetők figyelembe, ezért teljes vagyonelkobzásra és golyó általi halálra ítélte.
Az ítéletet Haynau jóváhagyta és október 25-én Kazinczyt az aradi vár sáncárkában agyonlőtték. Kivégzésekor néhány nappal múlt huszonkilenc éves.
A tizennegyedik aradi vértanúként szokás emlegetni.


Névtelen olvasónk hozzászólása. Köszönjük!


Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net

4 megjegyzés:

  1. Gyertyát gyújtva emlékezünk rájuk.
    Ők példa képeink lehetnek!

    VálaszTörlés
  2. Minket nem fenyeget halál, kivégzés, mégsem vagyunk képesek kiállni az igaz ügyért!

    VálaszTörlés
  3. "Ha ön olyan okos ember lenne, mint amilyen rossz katona, akkor halál helyett húsz év sáncra ítéltetett volna bennünket. Ott ugyanúgy elpusztulunk, és még el is felejtenek. Így azonban annak a forradalomnak leszünk a jelképei, melyet ön el akart tiporni."
    (Kazinczy Lajos Haynauhoz intézett sorai)

    VálaszTörlés
  4. Sok gyáva van egy helyen ez a baj.Meg az a legnagyobb baj,hogy nem vesszük komolyan a betegeinkért a felelősséget.Mert ha komolyan vennénk és nem volnának a kollégáink közömbösek a beteg iránt,akkor még a beteg verés se fordulhatott volna elő csak egyszer.Mert Ők rögtön követelték volna ,hogy küldjék el a beteg verőt.De nyugodt szívvel bámuljuk jé verik a beteget ! Had verjék ! így működik ! Néró

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)