2010. november 28., vasárnap

(K)ápolók


Három különböző, de mégis egybevágó történetet szeretnék megosztani önökkel. Mindháromban egy  közös vonás van, melyet önök is fel fognak ismerni.

Panaszkodik a lakó, hogy nincs cigarettája…
Megértem. Aki dohányzik és nincs cigarettája, annak bizony ez, - a meglévőkön felül - egy újabb stresszt jelent. Elmondja az egyik súlyos beteg - aki nem szokott hazudni -, hogy aznap még nem kapta meg a cigarettáját… Mondom az nem lehet, hiszen neki úgy osztják be az ápolók… Azt mondja, igen, de ma nem kapta meg… Erősködik: Tényleg, nem hazudok! 
Tudom. Mit mondtak, miért nincs? - kérdezem. Először, azt mondták nem találják, majd azt, hogy már megkaptam! De nem kaptam meg!

A másik beteg, aki ezt türelmesen hallgatja, figyeli reakciómat. Látja, hogy hiszek neki… Kis idő múlva megszólal, és azt panaszolja el, hogy megalázónak tartja, hogy a saját cigijéért, ott kell állni és várakozni a nővérszoba ajtaja előtt… Úgy érzi, hogy időnként könyörögni kell érte, már neki kellemetlen. Meggyőződése, hogy sokszor szándékosan váratják őket, bár a hivatalos magyarázat az, hogy nem érnek rá. Elmondta még, hogy ő is megérti, ha sok a dolog, vagy kevesen vannak, vagy történés van. Különbséget tud tenni azonban e között és a szívatás között. Kávézzanak, cigizzenek, beszélgessenek, nincs ezzel gond, - mondja -, de előbb adják oda, ami az övék!

Bekapcsolódik egy másik osztály lakója is a beszélgetésbe. Náluk az a gyakorlat, hogy a betegek akkor kapják meg a cigijüket, ha előbb felmossák a folyosót

Ha ez így van, az felháborító! Nem csak azért, mert ilyen előfordulhat, hanem azért, mert olyan ápolók dolgozhatnak nálunk, akik szándékosan megalázzák és kiszolgáltatottá teszik a betegeket, csak azért, hogy megmutassák nekik, ki a „főnök”. A legtragikusabb az egészben, hogy az ilyeneket nem vetik ki maguk közül a többiek. Ez két dologról árulkodik, ők vannak többen (remélem nem így van), illetve őket erősíti meg a vezetés (ez utóbbiról meggyőződhettünk: tüntetés, kitüntetés, jelölés…).

Eszembe jutottak a híradásokból jól ismert képsorok, ahol a foglyokat szándékosan megalázzák, kínozzák… Aberráltak, akiket nem szabadna fegyveres testületnél alkalmazni, sőt, emberek közelében sem. Ahogyan nálunk se a kápósokat ápolóként alkalmazni.
Azoknak a kápós ápolóknak, aki a fentiekben magukra ismernek, azt tanácsolom, amennyiben nem tudnak változtatni hozzáállásukon, azonnal távozzanak!

Ne felejtsék el, mi vagyunk a lakókért, nem ők miértünk! Persze ez nem jelenti azt, hogy kénye kedvük szerint ugráltathatnak minket, de igenis jelenti azt, hogy haladék nélkül ki kell szolgálnunk őket mindabban, ami megilleti őket, és a javukat szolgálja.


Levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net            Kiskunhalas

37 megjegyzés:

  1. Ami jár a lakóknak azt oda kell adni!Persze azt ha valami van a kezünkbe kivárják,hogy letegyük.
    De vannak akik nem is akarják oda adni nekik.""x""

    VálaszTörlés
  2. Van akinek az tetszik,hogy könyörögnek.De hiába mondják neki,hogy már adtak cigit, mert annyira azért nem betegek,hogy ne tudnák,hogy kaptak vagy nem.Erika

    VálaszTörlés
  3. Ha az ember megszokott egy eletstilust azon valtoztatni csak kenyszerusegbol tud. Ezek az emberek akik a cikk olvasasa kozben magukra ismertek nem fognak onkent tavozni.
    Peldakepuk az igazgatono O sem allt fel amig tehette volna. Az ilyen beaalitottsagu emberek kivarnak a vegsokig. Meg mindig biznak a szerencseben, ugy gondoljak majd csak nem jonnek ra arra amit tettek es megusszak. Hat ez bizony nem lesz ugy!
    Ez a labda jo messzire lett eldobva.
    Akik alaztak a betegeket azok sem valtoznak csak modositottak a kulombozo eljarasaikon. Kitalaljak, hogy lehet a betegekkel kitolni azert, hogy az tudja meg ki az ur avagy a nagyfonok.
    Nagyon sok beteg elfogadja ezt a helyzetet, sot ragaszkodik a bantalmazojahoz!
    Csoporton kene elbeszelgetes formajaban tudatositani bennuk ez helytelen es nem kell szeretni azt aki veri.
    Akik gyermek otthonokban nonek fel azok fogadjak el szinte az osszes bantalmazot es hangoztatjak is ragaszkodnak hozzajuk mert megszoktak, azt hiszik, ugy tudjak ez az igazi elet mert mindig csak utottek vertek oket.Ebbe a milyobe nottek fel.Ez a termeszetes nekik.

    VálaszTörlés
  4. A szeretetet kisugárzás vagy kedves beszélgetés formájába kell a betegnek éreznie.Nem az szereti aki veri = az haragszik rá.Vagy csak az indulatait vezeti le akár beteg emberen vagy gyereken is.Én akkor sem tartom elfogadhatónak a beteg verést.Dolgozó

    VálaszTörlés
  5. Tudja aki itt dolgozik az intézményben, tudja hallja folyamatosan a történéseket és mit mondjak, elképesztő, hogy ez manapság megtörténhet, feudális viszonyok uralkodnak az Intézetben. Nyugaton már rég eltávolították volna a helyéről és más Pszichiátriai intézmény környékére sem mehetne. Szakmai hozzá nem értés, ennek terrorral való leplezése, totális vezetői alkalmatlanság, az ott dolgozók folyamatos megfélemlítése, mindenkin való átgázolás, szakmai szempontok teljes figyelmen kívül hagyása, a dolgozók iránti teljes érzéketlenség, csak néhány alaptulajdonság, ami eszembe jut. Remélhetőleg eljön lassan az igazság pillanata, kitartás.Ibolya

    VálaszTörlés
  6. Gratulálok Ibolyának,ez az intézet CT eredménye!

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  8. A másikat olvasva az a véleményem ,hogy az ítélő képességhez és annak alkalmazásához még nem nőttek fel tudatosan.Amiket írnak ahogy nyilatkoznak,az a tudat vesztéshez vezető klasszikus út.Ők ezen járnak.Hozzátartozó

    VálaszTörlés
  9. Segítsek akárkin - bármilyen reménytelennek tűnjön is a helyzet.”

    Az ilyen történetek mindennaposak - azonban rendkívülinek számítanak egy olyan világban, ahol az emberek válaszokat keresnek arra a kérdésre, hogy hogyan nyújtsanak igazi és hathatós segítséget másoknak.
    A beteg emberek ápolóit az élet minden területén meg lehet találni; azon dolgoznak, hogy sokfajta helyzetben és körülmény közepette segítsék a beteg embereket és idegeneket: Problémák betegség vagy kérdések az emberi kapcsolatok területén. Aggodalom, megtanítani egy embernek, hogyan stressz, önbecsüléssel, segíteni egy családtagnak visszavezetni az önbecsüléshez és tisztességhez vezető úthoz.
    Ezen írásomat ajánlanám a bántalmazók mellébeszélők családjának a figyelmébe.Mert egy kezelendő betegség az ha valaki beteg embert megver,De az is betegség ha valaki hazugsággal védi azokat akik beteges hajlamaikat a lakók bántalmazásában élik ki. Megoldani egy vitát a munkahelyen vagy otthon, segíteni valakinek jobban megszervezni az életét, vagy kezelni a stressz tüneteit. Néró

    VálaszTörlés
  10. Mi történt Perennis-el?

    VálaszTörlés
  11. Időjárás jelentés!

    ! Egy kis meteorológiai tájékoztatás ! A hurrikánnak van egy középpontjában levő "szeme", ott szinte szélmentes. Tehát jön a vihar, ledönt, megrongál, elsodor mindent amit tud, majd jön a szélcsendes "szem". A kis buta hozzá nem értők meg előbújnak védett vackukból, hogy vége a viharnak, megúsztuk.
    És akkor jön a hurrikán másik fele, ami a már előzőleg meggyengítetteket is lerombolja, sőt a tapsikolva ugrándozó "megúsztukosokúkat" is magával ragadja, elsöpri.
    Csak nézni kell a Spectrumot és a hasonló csatornákat, hogy tanuljon belőle az ember. Ja meg hamarosan az országos napilapokat és a főbb TV csatornákat.Bennfentes

    VálaszTörlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  13. 21:19-nek

    Akadtt egy kis dolgom! Nem könnyű egyszerre több helyen képviselni az igazságot, és hát, hogy mi történik a blog körül, leginkább én tudom. Kellenek bizonyos adatok itt is, ott is... :)

    Most, egy ideig más feladatom van.

    VálaszTörlés
  14. "Felszálltunk egy nagy hajóra.
    Régi tervünk vált valóra.
    Dédelgettünk ó egy álmot,
    Hogy bejárjuk a nagyvilágot.

    Süllyed a hajó, süllyed a hajó.
    Nézni se lehet, hogy mély a víz és hideg."

    Ez egy nagyon régi Generál dal. Vannak, akik a süllyedő hajót elhagyják. Még bepánikolnak és kiugranak néhányan, és már nem is fog elsüllyedni. Várjuk az új kapitányt, akivel szívesen hajóznánk tovább!Egyre jobban süllyed Munkás

    VálaszTörlés
  15. Milyen következményekkel jár majd mindez a munkáltatói utasítást ellenkezés nélkül, szolgai módon végrehajtókra nézve? A megbélyegzettségük mellett állásvesztés, komoly anyagi kiadással járó bűnügyi költségterhek, tiszta erkölcsi hiánya. Persze ebbe a körbe nem tartozik bele az "ötletgazda" és pár főkolomposa, ők korántsem ússzák meg ennyivel!

    VálaszTörlés
  16. Nem is úszhatják meg 10 év szenvedést okoztak a dolgozóknak, egyes dolgozók meg a betegen vezették le a stresszt.Nem lenne igazságos ha csak úgy elsétálhatnának.

    VálaszTörlés
  17. Nem beszélve az öngyilkosokról!

    VálaszTörlés
  18. Azokért még a jó Isten is bünteti Őket!
    Remélem!

    VálaszTörlés
  19. Ha bele gondolunk,ez is megérdemelne egy független kivizsgálást,és kiderülne hogy lehetetlenítették,hogy tiporták emberi mivoltukba,
    és hajszolták Őket a halálba!

    VálaszTörlés
  20. Eljön az idő reméljük hamarosan,amikor ezeknek a szerencsétlenül járt embereknek az akkori munkatársai majd mernek beszélni,hogy mi is történt valójába,mert Ők szem,és fültanúi voltak
    az előzményeknek!

    VálaszTörlés
  21. Ha valaki nagyon kíváncsi a kicsinálás módszertanára,bizalommal forduljon ezen dolgok
    mestereihez,Zsömbikéhez,Kanos úrhoz,és nem utolsó
    sorban a terápiás nővérek kicsinálójához!!

    VálaszTörlés
  22. Az Isteni büntetés előtt,azért először
    itt feleljenek gaztetteikért!

    VálaszTörlés
  23. Remélem felelni is fognak a bíróság ellőtt!XY

    VálaszTörlés
  24. Kis kiegészítést tennék a mesterek névsorához, a teljesség igénye nélkül.
    Nehogy elfelejtsük a műkörmös kisasszonyt,azért
    nevezem így mert inkább lenne főállásba műkörmös,
    akkor nem lett volna lehetősége embereket,
    családokat tönkre tenni!!!
    Reméljük az életbe többet nem lesz lehetősége az
    egészségügyben barbárkodni!!

    VálaszTörlés
  25. Ez a barbárkodás erősen csapat munka,Icu,és csapata!

    VálaszTörlés
  26. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  27. Azt se felejtsük el,hogy rendszeres,"magas" szintű
    tovább "képzést" vettek igénybe ,hogy minél tovább
    tudják a túlélést fenntartani!
    Ez sem kevés pénzébe került a fenntartónak,nem
    beszélve a természetbeni nem kevés juttatásokról!!

    VálaszTörlés
  28. Arra gondolsz,hogy mindig úgy ment haza bocs
    vitték intézeti kocsival,hogy aki nem tudta azt
    hihette,ünnepi nagy bevásárlásról ért haza!

    VálaszTörlés
  29. Szegény macska elmegy dolgozni,és rögtön ki kezdik.
    Pedig lehet hogy az intézetbe kapta a könnyen kezelhető problémát a klientúrától!!!
    A lényeg az,hogy megmaradt becsületesnek és a betegek,és az igaz dolgozók mellett áll!!

    VálaszTörlés
  30. Kiről is beszélsz??

    VálaszTörlés
  31. Kikezdenek itt már mindenkit.Nem csak a Cicát.

    VálaszTörlés
  32. De ebbe a jó munkahelyi légkörbe mindenki fél mindenkitől. Megy a találgatás ki a Cica ki a dolgozó ,ki a krokodil ki a Perzekutor ki a munkás.Olyan itt most minden mintha mindenki mindenkinek az ellensége lenne!Gabi

    VálaszTörlés
  33. Nem sokáig tart már.

    VálaszTörlés
  34. Milyen okoska vagy,hamarosan távoztok!

    VálaszTörlés
  35. Az lehet, de te még akkor is csak hátsó felüket fogod nyalni!

    VálaszTörlés
  36. 18,15 Mi maradunk ti mentek! Vagy visznek! Munkás

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)