2010. november 26., péntek

Szilánkok XIV. - Rossz bánásmód


„Nagyon jó, hogy a miniszterelnök is tud a történtekről. Az ott történt eseményeknek szinte a világon híre van. Egészségügyben, szociális ágazatban nem dolgozhatnak szadista ápolók és csaló vezetők. Ha a büntetést megkapják ebben az ágazatban, soha többet nem dolgozhatnak ezek az emberek.
Reméljük így lesz, mert csak hígítják a szakmát. Az igazságért dolgozó emberek munkáját csak tisztelni tudom.” (Ildikó)
____________________________________________________

„Az egészségügyi ellátás során a beteg kiszolgáltatott helyzeténél fogva az élet más területeinél sokkal inkább kitett az őt érő megaláztatásoknak - és ezzel együtt érzékenyebb is azokra, ezért az egyes betegjogi szabályozások központi helyen foglalkoznak a beteg jogával, hogy vele tisztelettel bánjanak.

Az emberi jogokat súlyosan sértő gyakorlatra hívja fel a figyelmet az értelmi fogyatékosok helyzetét négy éven keresztül vizsgáló Mental Disability Rights International (MDRI). Az értelmi fogyatékosok jogait védő nemzetközi civil szervezet nyilvánosságra hozott jelentése szerint életkortól függetlenül bevett gyakorlat a betegek lekötözése. Találkoztak olyan esetekkel, hogy egy-egy kezelt éveken keresztül nem hagyhatta el nem csak az őt kezelő intézményt vagy a szobáját, de még ágyát sem.

A kínzás, nem kezelés, fogyatékos gyerekek és felnőttek megalázása és szegregációja a jelentés szerint a fogyatékos és pszichiátriai betegeket sokszor piszkos körülmények között tartják a velük foglalkozó intézményekben, gyakoriak a fertőző betegségek, meglopják őket, elégtelen az orvosi ellátásuk, rehabilitációjuk. Ezenfelül nincs megfelelő törvényi ellenőrzés a betegek ilyen intézményekbe való beutalása felett. A körülmények életveszélyesek, az intézményekben folyó kezelés egyenlő a kínzással, és sérti az európai emberi jogi egyezményeket.” (Ildikó)
________________________________________________

„Kedves Ildikó!

Sajnos így van, ahogy leírta! Az ÉFOÉSZ (Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége), illetve más civil szervezetek (a miénk se) se tudtak eddig hathatós változást elérni, hiába vannak törvényi előírások.
A Ptk., ha az erre vonatkozó része végre életbe lép, az elvileg hatásos lesz.
Addig is fel kell lépni ezek ellen, nem hagyhatjuk ezeket a kiszolgáltatott embereket magukra!
Ehhez van szükség az empatikus egészségügyi és szociális dolgozók fellépésére is!

Üdvözlettel: Hídvégi Klára
Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány”


Levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net            Kiskunhalas

3 megjegyzés:

  1. Nem is elfogadható egy ápoló részéről sem,hogy bántják a beteget.Ez csak a mi Intézetünkbe bevett szokás!Csak ennek feltárása a belső ellenőr a szakmai vezető Orvosok igazgatónő kötelessége lett volna! A főnővérek meg feleljenek az osztályukon történtekért.Gabi

    VálaszTörlés
  2. Nem felelnek azok semmiért! kitüntetés jár annak akinek az osztályán a betegverések történtek.
    Lehet,hogy a hazugságért jár? Munkás

    VálaszTörlés
  3. Inkább a hazugságért adnak mint az igazságért.
    Ilyen az Intézetbe az igazság osztás,minden területen.

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)