2011. január 18., kedd

Harmadik világ


Társadalmunk, globális szinten (is) két osztályra bomlik. Az eltartó, létminimum környékén élő, lényegesen nagyobb rész és a kisebb, kizsákmányoló, gazdag rész alkotja a fejlődő „civilizált” világot (társadalomtudományi alaptétel). Érdekes paradoxon, hogy a fejlődést mindig a jóléthez kötjük, míg a valóságban a sokak nyomorából keletkezett haszon adja a lehetőséget a fejlesztésekhez. Pénz a semmiből nem kerekedik, az üzletemberek is tudják jól, hogy cégek folyamatos adásvételéből nem lehet hasznot húzni. (Képzeljük el, amikor pár műkincskereskedő egymás közt adja-veszi a festményeket. Ez egy igen beszűkült piac, a szakma által rögzített árak nem kecsegtetnek komoly haszonnal.) komoly hasznot csakis ott lehet produkálni, ahol jelentő eltérés van, az előállított áru értéke és a kereskedelmi, forgalmazásba kerüléskor megállapított érték között. Napjainkban több száz százalékos profitról beszélhetünk. Nem ritka a tízszeres, vagy azt meghaladó extraprofit.
Tudjuk tehát, hogy a kistermelők (például a kávéültetvényesek) hallatlan szegénységben élnek, forgalmazó világméretű üzletet bonyolítanak, hihetetlen vagyonokra téve szert, a lánc végén a kiskereskedők megélhetését is biztosítja az a kávé (példánknál maradva) amiért mi nem kevés pénzt áldozunk fel, hogy szenvedélyünknek hódolhassunk. Összértékélésben: világszerte milliárd dollárt költünk (Magyarország: 50 milliárd forint/év) kávéra, de nem azoknak fizetünk, akik megtermelik. A pénz elakad valahol, és a termelők mélyszegénységben folytatják harcukat a túlélésért.

Miért jó ez a példa? Egyrészt jól mutatja a pénz vándorlásának természetét. Az első lépcsőben, valaki tevékenységére mások felfigyelnek. Korrekt ajánlat címén, velük partnerségi kapcsolatot létesítenek, mosoly, kézfogás és teljes „lehúzás”. A pénztől felbátorodnak, még több mosoly, még több kézfogás, még több lenyúlás. Ezt követően már jöhet bármi: saját cég, exclusive clubtagság, ingatlanok vásárlása… sorolhatnánk. Másrészt, mit hagynak maguk mögött? Kizsákmányolt, kihasznált és erőszaktól sújtott „üzletfeleket”. De Ők, az Üzletemberek, szenvedésüket nem veszi fel, meg van az extraprofit, a szerződési feltételeket pedig senki se olvassa el valamilyen okból.

Nem is értem miért írtam ezt le, hiszen semmi köze sincsen Kiskunhalashoz. Ja, igen! Ezt a mondatot ízlelgessük egy kicsit: Pénz a semmiből nem kerekedik.
Kiegészítem: sok pénz pedig végképp nem…



Levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
"Mert megérdemlem!"            Kiskunhalas

9 megjegyzés:

  1. Intézetre levetítve kizsákmányoltak a beteg és bizonyos értelembe az ápolók is. (Gondolok itt az anyagi megszorításokra, melyeket nem fizettek ki.)
    Kizsákmányolók pedig a vezetők.

    VálaszTörlés
  2. Nem csak az anyagi megszorításokra a ki nem fizetett juttatásokra, vagy a kártyapénzre lehet itt gondolni.A cégeiken keresztül magasabb áron történő vásárlások az Intézet részére a lakók ellátására,behozott árúra is.Mert a cégeik beiktatásával magasabb áron jutott el a lakókig az árú.Ez is kizsákmányolás a pénzek meg a BT-k be landoltak,ezzel is gyarapítva saját hasznukat.
    Teljes vagyon elkobzást kell itt is alkalmazni ha ez be igazolódik,úgy mint Zuschlagnál.Okos Tóni

    VálaszTörlés
  3. Tónival Én is egyetértek! Ugye nincs BT,nincs KFT hazugság az egész.Ezeken keresztül nagyon sok pénz eltűnhetett.Azért éhesek a betegek. 3 vékony szelet párizsira futja csak reggelire meg tea.
    A szalonnát a kantinba megvehetik ha jól akarnak lakni.

    VálaszTörlés
  4. Nem a jelentők hazudtak! A vezetők!
    Már hány jelentő lehet?

    VálaszTörlés

  5. Minden előttem író megértette a párhuzamot, és azt, amit a bejegyzés közvetít! :)

    VálaszTörlés

  6. Ott ahol egy igazgatónő csak ül a bársonyszékében, és nem csinál semmit(esetleg ott sincsen), hatalmas jövedelem mellett, kell lennie valakiknek, akiknek a nélkülözéséből azt a vezetői fizetést "kigazdálkodják"! A semmiből nincsen pénz!
    Ahol sok pénz van, ott valahol máshol kevésnek kell lennie!

    VálaszTörlés
  7. 4% tisztességes haszon - így dolgozott a görög kereskedőház Tokajban...
    Ami e fölött van, az nem tisztességes...
    Ennyit fizetnének a bankok is a mi pénzünk felhasználásáért, ha le nem vonnák azt is, mindenféle címen... Amit pedig ők számolnak, ha nekünk kölcsönöznek, az bizony uzsorakamat a javából...
    Most persze sírnak, mert az extra profitjukból "kisebb extra" profit bevételére kényszerülnek...
    Úgy sírnak, mintha tönkre mennének... érdekes, egyik sem menekült ki az országból, pedig milyen jól járnánk!

    VálaszTörlés
  8. Itt az intézetbe bejutott pénznek csak kb 70 százaléka lett az intézet javára felhasználva.A többi meg ment a vezetők zsebébe.Okoska

    VálaszTörlés
  9. Augusztus vége felé kezdték a vizsgálatot gazdasági,pénzügyi vonalon.Azért lassan csak meg születik az eredmény.

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)