2011. január 31., hétfő

Kátai Tibor thaiföldi halála rávilágított a gyógyszerlobbi visszásságaira

 

Kübekháza - A kübekházi orvos, Kátai Tibor halála rávilágított egy régóta létező problémára: a gyógyszergyárak busásan megajándékozzák azokat, akik termékeiket alkalmazzák. Úgy tudni, a tragikus végű thaiföldi nyaralás is jutalomút volt. 


Az államtitkárság levélben kérte az Országos Gyógyszerészeti Intézetet, hogy hatósági eljárás keretében vizsgálja meg, a tragédiával végződő thaiföldi orvosi utazással kapcsolatosan felvetődik-e a hatályos jogszabályoknak nem megfelelő gyógyszeripari promóció – fogalmazott Mogyorósi Dorottya  ügyvivő. Az államtitkárság a gyógyszeripari promóció szabályozásának áttekintésére, valamint az elmúlt években történt lazító módosítások értékelésére is felkérte az intézetet, amelyet már meg is kezdtek.
Hogy pontosan milyen úton vett részt az az orvoscsoport, amelynek tagja volt Kátai Tibor is, még mindig nem lehet tudni, de a gyógyszergyártó cég ajándékaként az semmiképp sem nevezhető csekély értékűnek, hiszen csak a szállás – egy középkategóriás szoba – egy hétre, fejenként, több mint 200 ezer forintba kerül a négycsillagos szállodában.


Forrás:delmagyar.hu

Hogy is van ez az intézetben? Ugye ugye?
Ajándék utak!

És akkor még meg sem  említettem a kizárólagos gyógyszertárt! Csak ott szabad gyógyszert kiváltani, ha nincs akkor várunk pár napot, nem érdekes, hiszen a betegnek kellene!
Ha máshol kiváltják, akkor kikap az illető! Milyen üzlet ez?

8 megjegyzés:

  1. Nem fontos,hogy hatásos e a gyógyszer,ér e valamit a betegnek,az a mérvadó,hogy fogyjon minél több belőle.Ezekért kapják az orvosok a jutalom utakat.Nem cél,hogy a beteg gyógyuljon,ha hatásos lenne nem kellene jutalom úttal jutalmazni a felíró orvost.Csak gyógyszer biznisz az egész.Minél többet lehessen gyártani belőle ha sokat felírnak az orvosok hosszútávon még a nyaralásukat is lehet a haszonból finanszírozni.Okos Tóni

    VálaszTörlés
  2. Helytelen, hogy a gyógyszergyártók és forgalmazók anyagilag teszik érdekeltté az orvosokat, bizonyos gyógyszerek felírására.
    A gyógyszertámogatások mértékének folyamatos, szándékos változtatgatása kényszert szül…
    Érdekelt egy intézmény a financiális okok miatt, máshol a betegek anyagi helyzete miatt. Érdekeltté teszik az orvosokat bizonyos gyógyszerek megváltoztatásában, annak ellenére, hogy a páciens állapota nem indokolja a terápiamódosítást. Tudjuk, hogy az indokolatlan gyógyszerváltoztatásoknál valószínűsíthető a beteg állapotrosszabbodása.
    Érdekeltté teszik abban is, hogy bizonyos gyógyszereket, készítményeket előnybe részesítsen, más hatékonyabb szerekkel szemben…

    Találkoztam becsületes orvossal is, aki bár eljutott egy-egy távoli útra, mégsem befolyásolta soha a támogatás, hanem kizárólag a beteg hatékony, komplex gyógyítása.

    Etikátlan, és elfogadhatatlan, ha egy orvost a finanszírozás motivál a gyógyítás, kezelés során.
    Az pedig aljasság, ha egy orvos a gyógymódot, kezelést nem a beteg szüksége szerint választja meg, hanem az anyagi előnyök szerzése alapján...

    VálaszTörlés
  3. Régi és ismert dolog ez!Az intézetben is mindig jöttek az orvoslátogatók.
    Az úgynevezett orvoslátogatók - gyógyszergyárak gyógyszerügynökei - szinte állandó lakói a háziorvosok rendelőinek és a háziorvosokat arra sarkalják, hogy az általuk képviselt gyár, gyárak gyógyszereit írják fel betegeiknek.
    Ezért ellentételezésként különböző jutalmakat említenek az orvosoknak, amibe benne van az üdülés, akár itthon akár külföldön is!
    Azonban ezt nem lesz egyszerű megszüntetni - lehet, hogy nem is fog sikerülni - mert azt bizonyítani kellene, hogy az orvos miért alkalmazza rendszeresen ugyanannak a gyárnak a termékeit!
    A gyártók úgyis meg fogják találni a módját az ellentételezésnek!

    VálaszTörlés
  4. Egyetlen orvos látogatót sem engednék munkaidőben orvost látogatni, a betegek előtt bemenni, ajándékot vinni. Az előző kormány idézett törvénye jó, csak be kellene tartatni.

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok a hatóságnak. Erről mindenki tud csak ők nem??? Ez az ország tényleg el van cseszve... Remélem kirostálják a férgest...

    VálaszTörlés
  6. Nekifutottam. a gyógyszergyártó fizette az utat. az más kérdés, hogy a gyártó bevételének mekkora része ered a tb-támogatásból, de ha az a pénz már nála van, akkor már nem közpénz. szerintem.
    persze ha szerinted nem így van, és érveid is vannak, azt szívesen elolvasom.

    VálaszTörlés
  7. Kapják a pólót táskát.Ilyen olyan ajándékokat addig meg a beteg várakozik még a gyógyszer reklámozó ember a gyógyszert ismerteti.Nem rendelési időbe kellene ezeket intézni.

    VálaszTörlés
  8. Persze az ugyan olyan hatóanyagú gyógyszert ami olcsóbb azt nem ismertetik a beteggel.

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)