2011. február 25., péntek

Életmentő gyilkosok...


Kommandó

Meglepő közleménnyel rukkolt ki ma az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért nevű szervezet.

Az idősek otthonának két dolgozója (igazgatója és egy ápoló - a szerk.) csökkentette a bentlakók tudatmódosító gyógyszerezését – az idős emberek ettől jobban érezték magukat és megszűnt a halálozás az intézetben. Nem sokkal később a magánotthon tulajdonosa kirúgta a két dolgozót, mondván: az intézet nem termel elég profitot.

Napjaink idősotthonaiban sajnos rendszeres jelenség, hogy az idős embereket pszichiátriai gyógyszerekkel tömik – ettől csendben vannak ugyan, így kevesebbet kell foglalkozni velük, de ez számos elesett ember életét megrövidíti. A budapesti idősek otthonának egyik ápolónője és igazgatója ezen akart változtatni, ezért fokozatosan csökkentette az idős lakók tudatmódosító pszichiátriai gyógyszerezését, ami oda vezetett, hogy az otthonba visszatért az élet: az idős emberek erőre kaptak, tevékenykedni kezdtek, volt olyan idős hölgy, aki már az otthonból is biztonsággal kisétálhatott.

Mindennek hosszabb távú következménye az lett, hogy az idős emberek halálozási aránya az otthonban lecsökkent, illetve megszűnt. Bár így a lakók nem cserélődtek, és extra profit nem termelődött, az otthon továbbra sem működött veszteségesen.

2011 januárjában az otthon tulajdonosi képviselője magához hívatta az igazgatónőt és az ápolónőt, és azonnali hatállyal elbocsátotta őket, arra hivatkozva, hogy az intézet nem termel elég nyereséget. Az elbocsátás olyan hirtelen történt, hogy még arra sem volt idejük, hogy munkahelyükön összepakolják a holmijukat.

Az intézetből származó információk szerint az időseknek azóta újra intenzíven adagolják a pszichiátriai szereket, elhanyagolják őket, így a halálozás is újra növekedésnek indult.

A két elbocsátott dolgozó egy emberjogi szervezethez fordult segítségért. A szervezet adatai szerint az idős emberek pszichiátriai gyógyszerezése az idősotthonokban, illetve az ennek következtében fellépő egészségkárosodás gyakori jelenség Magyarországon.”

Magára valamit adó miniszter ilyenkor azonnal felhívja a közleményt kiadó szervezetet, megtudja a címet és intézkedik. Orvosok ülnek autóba, ÁNTSZ szakemberek szerveződnek szakmai látogatásra, őrizetbe veszik, majd elszámoltatják a gyógyszereket felíró orvost.

Magára valamit is adó politikus, országgyűlési képviselő ilyenkor interpellál, sajtótájékoztatót hív össze az idősotthon elé, követeli az intézmény átfogó szakmai vizsgálatát.

Magára valamit adó újságíró ilyenkor közli az MTI honlapjáról ingyenesen letölthető közleményt, és teszi a dolgát.

A közlemény teljes terjedelmében lapunk szó szerint idézve rovatában olvasható: ITT!

Az emelt szintű, idősek otthonának lakói bekerüléskor megválthatták lakrészüket pár millió forintért, vagy egyszeri magasabb térítéssel juthattak hozzá a színvonalas ellátáshoz. Gondos ápolás mellett azonban, az ellátott élethossza jelentősen megnyújtható, ami az intézmény költségvetése szempontjából deficitet okoz! Az ellenérdekeltség fennállása lehet az egyik ok, amiért a tulajdonos elfogadhatatlanul reagált. A többi - általunk is jól ismert okokat – most ne firtassuk… 
A másik motiváció hasonlatos az elsőhöz, valószínűleg a gyógyszerérdekeltség - felírt gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök… - és a támogatottságuk mögött rejlik, ennek visszásságáról már korábban szóltunk. A harmadik ok mögött, a szándékos egészségkárosítás áll… Életmentés helyett, tehát szándékos halálokozás...

Józan ítélőképesség, egészséges lelkület mellett azonban, egyik ok sem merülhet föl!
Újra, meg kell említsem, amit már oly sokszor elmondtunk – itt a blog hasábjain is -, hogy az intézmény van az ellátottakért, nem pedig az ellátottak az intézményért! A dolgozók, a felelősök vannak a rábízottakért, nem pedig fordítva!

Furcsa ezt kimondani is. Normális helyen, ilyenről nem is kellene beszélni…
Mégis, mondom a magamét, de kinek?  Akinek hallani kellene, úgy sem érti… Más nyelven gondolkodunk


Levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk: ITT!
"Mert megérdemlem!"            Kiskunhalas

7 megjegyzés:

  1. Teljes nonszensz, hogy bár az intézmény az ápoltakért jön létre, inadekvát (pl. ellenérdekelt) működésének köszönhetően éppen az ápoltak ellen dolgozik.
    Egy percig ugyan okozhat dilemmát egy intézményvezetőnek, vagy fenntartónak, hogy mi történjen akkor, ha a gondos ápolás következtében elesik korábban tervezett jelentős bevételétől… Egy percig mondom, de semmiképpen nem tovább… S az egy perc alatt sem merülhet fel, még csak gondolati szinten sem, hogy csökkentsük a gondos ápolás színvonalát, vagy, hogy ne a betegek legyenek az elsők! Az emelt szintű otthont vissza kell minősíteni, normál szintű szociális otthonná, így az állami támogatás mértéke is megváltozik. Egy percre sem lehet kérdés azonban, hogy az ellátottak helyzete, állapota, anyagi érdekek miatt romoljon.
    Aki ilyen döntést hoz, az alkalmatlan minden humán pályára, meg kell akadályozni, hogy ilyen területen dolgozzon, vagy akár csak döntéshozó szerepbe, helyzetbe kerüljön!

    VálaszTörlés
  2. Igen,ha ilyen emberek dönthetnek életek fölött, akkor az lesz mint a Juharon, vagy Halason!
    Lakatlan szigetet nekik, hajó nélkül, jó messzi!

    VálaszTörlés
  3. A mi intézetünkben is megy ez a szisztéma. Van akit túl gyógyszereznek, van akinek meg épp antibiotikumokra, vagy vérnyomáscsökkentőre, vízhajtóra, stb lenne szüksége azt nem kapja. Attól függ melyik okozza előbb a beteg halálát. De ez a téma tabu mert nehezen lehet bebizonyítani, de tudna sok ápoló példát mondani rá.Szoktunk is magunk közt beszélgetni ezekről.

    VálaszTörlés
  4. Papp Lajos: Verbum cordis - A szív szava
    Aki nem hiszi, olvassa el Papp professzor (szívsebész) fenti könyvét, melyben leír egy esetet:
    Egy 70 éves néni kereste fel szívpanaszaival... 18-19 féle gyógyszert szedett! A kezelés alatt sikerült rábeszélnie a nénit, hogy csökkentsék radikálisan a gyógyszereit... Távozáskor már csak 5-6 féle gyógyszert szedett, amiket szerencsére, hamarosan elhagyott... Ma elmúlt 90 pár éves, nem szed gyógyszert, és köszöni jól van...

    VálaszTörlés
  5. Gondoljatok bele nálunk mennyi gyógyszert kapnak a betegek.Talán fele is elég lenne nekik de az orvosaink a főzet alapján javasolják a gyógyszereket.Csak azért mert nekik ebből hasznuk van és csak abban az egy patikában lehet kiváltani ahonnan ék kedvezményeket kapnak.Munkás

    VálaszTörlés
  6. Az jó ha sok helyen szót emelnek a betegek,a magukat megvédeni nem képes emberekért.
    A túlgyógyszerezés azért,hogy ne sok gond legyen a beteggel nem elfogadható.Sok helyen azt alkalmazzák.Élhető életet kell biztosítani minden ember számára, emberségeset.

    VálaszTörlés
  7. 11,11 Ilyen vezetéssel ilyen orvosokkal ez lehetetlen!XY

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)