2011. február 24., csütörtök

EZ IS CSAK A NÉPVAKÍTÁS KÖRÉBE TARTOZÓ!

Olvastam az intézmény igazgatónőjének felmentése elmaradásának magyarázatát dr. Gömöriné, dr. Iványi Margit "tollából származóan"!


Nagyon tetszik nekem az a magyarázat, hogy az intézmény igazgatói tisztéből való "kizáró körülményt" sem ez, sem pedig az a megjelölt jogszabály nem tartalmaz.  

Kár, hogy további, kizáró körülményeket hasonlóan nem tartalmazó jogszabályok felsorolására nem került volna sor, így pl. kimaradt a listából a KRESZ, az ebtartásra vonatkozó, sőt esetlegesen a languszták nemi életét szabályozó jogszabályok ismertetése is.

Valóban ez lenne a helyzet? A fenéket, csak ugye ha valamit a fenntartó nem akar, akkor mindig van arra magyarázat! Nézzük csak, hogy is van ez valójában!


Amikor egy intézmény vezetői posztjára kiírják a pályázatot, annak kötelező tartalmi eleme az erkölcsi bizonyítvány! Persze nem úgy csak az erkölcsi bizonyítvány (mert az mindenkinek van, csak némelyeknek nem "tiszta"!) hanem az, amelyik igazolja, hogy a pályázó nem áll vele szembeni jogerős ítélet hatálya alatt, de azt is, hogy nem folyik ellene büntető eljárás.

Amikor az igazgatónő benyújtotta a pályázatát, minden rendben is volt, tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezett, tehát ez nem volt részéről kizáró körülmény. (a többit esetleges kizárót pedig ne most tárgyaljuk!) Igen, csakhogy az erkölcsi bizonyítvány max. 3 hónapig érvényes, a fenntartó pedig bármikor ellenőrizheti (sőt köteles lenne ellenőrizni) a tisztség betöltéséhez elengedhetetlenül szükséges TISZTA erkölcsi bizonyítvány folyamatos meglétét. 

Hát bizony egy büntető eljárás esetén a gyanúsítottnak ilyen tisztaságú már korántsem áll rendelkezésére, ami ugye a vezetői tisztének betölthetőségét is kizárja. Persze ezen könnyen átlép a fenntartó, hiszen ők ugye nem értesülnek minderről hivatalosan, mert a bűnüldöző hatóságoknak feléjük nem áll fenn tájékoztatási kötelezettségük, Iluska értelemszerűen nem jelzi neki azt, ők pedig csak ugye a net-ről, az újságokból, vagy esetleg más hírforrásokból értesülhetnének erről, de hát nem olvasnak, nem neteznek, sőt TV-t sem néznek. (kivéve a hős fideszes megyei vezető életmentéséről szóló híradásokat)
Természetesen betartották volna ők a jogszabályi előírásokat (mégha nem szívesen is) de ha nem szereztek arról tudomást, akkor ugye hogyan is intézkedhettek volna kellő időben, most meg már "késő"? Fő is most a feje szegényeknek a sok egyéb más probléma mellett!

Egy büntető ügyben gyanúsítottá vált intézményvezető már nem felel meg a pályázatban előírt tiszta erkölcsi bizonyítvány követelménynek, az arról való tudomás szerzést követő 30 napon belül az ellene folyamatban levő vizsgálat jogerős lezárásáig fel kellett volna függeszteni az állásából, ezt a határidőt mulasztotta el (szándékosan?) a fenntartó, hogy ne tudjon azt követően már intézkedni. (mintha akart volna egyáltalán!) 

A felfüggesztési kényszer tekintetében mindegy, hogy milyen bűncselekménnyel való gyanúsítás miatt "szürkült be" az a korábban patyolatfehér erkölcsi. Nem tiszta és kész, nincs mérlegelési lehetőség. Ez pont olyan, mint a macit továbbra is bent hagyni a málnásban, hagyni továbbra is nyalakodni a jóból (csak itt közpénz fogy, nem a málna!) 

A morális kérdéseket (vagyis a kinek milyen vastag bőr is van a pofáján ezek után és ellenére még maradni) itt és most nem feszegetném, jól minősíti az érintettet az ezügybeni "döntése" pedig ha valaki, hát legjobban éppen ő tudja, hogy menni lett volna köteles! (azért senki se dőljön nyugodtan hátra, nincs ám ennek még vége, korántsem lezárt még ez a téma!)

Az azért igencsak érdekes, hogy másutt (legyen az akár rendőrség, más politikai hovatartozású vezető, stb.) igencsak működik ez a meggyanúsítást követő azonnali felfüggesztés, sőt felmentés, illetve állásából való eltávolítás, csak éppen ennél a fenntartónál "akadozik a gépezet"!  Talán csak nem valami különös okai vannak ennek a kiemelt védelemnek, esetleg a jól ismert "ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni" félelme?

18 megjegyzés:

  1. HVG.írása 2010 október 20.
    Korábban vád alá helyezett három alkalmazott után most az Intézet vezetőjével szemben is eljárás indult.Rajta kívül az intézet belső ellenőrét is gyanúsítják; a vádak okirat-hamisítás és csalás. Mint ismeretes, az intézet három ápolója ellen júliusban, az ügyészségi vizsgálatot követően emeltek vádat szemérem elleni erőszak, testi sértés és zsarolás vádjával.Ennek ellenére az intézet vezetője a szabadlábon védekező ápolók közül kettőt újra munkába állított a pszichiátriai otthonban. Az intézetet érintő további vizsgálatok más visszaélések gyanúját is feltárták, így most az igazgatónő és a belső ellenőr ellen is eljárás indult. Tiszta erkölcsi bizonyítvány nem lehet. A fenntartó továbbra is alkalmazza ennek ellenére. Dolgozó

    VálaszTörlés
  2. Mindent az igazgatónő se tudhat.

    Lehet,hogy még az Igazgatónő se tudja,hogy van zárt osztály mert az újságírónak azt mondta,hogy itt olyan nincs. Nincs is 7 osztály! Vagy még Ő se tudja,hogy van! Arról se tud ott történtek a verések? De miért ne
    Mert a hatalmon és a pénzen kívül semmi más nem érdekli.Esetleg a rongyrázás villogás.A lakók érdekeit nem képviselte a bántalmazókkal szemben ami neki kötelessége lett volna azért kapja a fizetést. Vagy rá nem vonatkoznak a jogszabályok?

    VálaszTörlés
  3. Emberek fogjunk össze!
    "HATALMAS"urunk rosszul van,most büfögi fel a hős
    életmentés "BORZASZTÓ" következményeit!
    A "HŐSIES" "ÉLETMENTÉS" közben majdnem ki itta a Tisza vizét!
    Nem kell "diszkréten"szégyenlősködni,a "HŐSNEK"
    feltartott fejjel kell a kamerába nézni!
    Kíváncsi lennék hányszor látogatta meg az általa"KIMENTETT"szerencsétleneket!!!
    EZ nem reggel,délben,és este,ha nem egyfolytában hazudik,mint a "GAZDÁJA"!
    TAKARODJ A SZÍNPADRÓL ADDIG AMÍG ÖNKÉNT MEG TEHETED!

    VálaszTörlés
  4. Felhívnám a régóta "vizsgálódók" figyelmét,ha ne talán-tán elkerülte volna a nyilván való bűncselekmény a figyelmüket,a gondnokok évek
    hosszú során jogtalanul felvett állami pénzek
    jogosságát!
    JOGTALAN!
    CSALÁS!
    BŰNCSELEKMÉNY!
    Pl.EGY GONDNOK,7O-en GONDNOKOLT!
    MILYEN MINŐSÉGŰ GONDNOKOKI MUNKA,SEMMILYEN!!
    LÉNYEG A JOGTALAN PÉNZ HARÁCSOLÁS!

    VálaszTörlés
  5. Hiányolom a"TÚL ÉLŐK" köszönetét a"HŐSNEK"!
    Az is lehet,hogy a szerencsétlenek még meg sem születtek,csak a forgató könyvben!

    VálaszTörlés
  6. 11,23 hoz Ez nem gondnoki munka,hogy bejár a főnővérhez udvarolni.Ő is a bántalmazók mellett foglalt állást. Neki mivel gondnokságért felveszi a pénzt,gondnokoltjai pártját kellett volna képviselni. Talán ez lenne a legkevesebb ami egy hivatásos gondnoktól elvárható.De Ő a hazugság és a bántalmazókért harcol az igazsággal szemben.
    Munkás

    VálaszTörlés
  7. Így érzékelhető,hogy milyen fontos a lakó vagy a bántalmazó!

    VálaszTörlés
  8. Amikor a pénz harácsolása a fontos a vezetőknek és a gondnokoknak akkor a hazugságot támogatják.
    A cégeik is azért alakultak,hogy a beteg ellátáshoz szükséges dolgok azokon keresztül busás haszonnal,vagyis sokkal drágábban jusson el az Intézetbe a lakókig.""x""

    VálaszTörlés
  9. Bátran mehettek tüntetni,mert a fenntartó érdekeit képviselték,nem is volt semmi"RENDBONTÁS"
    Fordított esetben,még szerencse,hogy nem mentünk ki a betegek érdekeiért tüntetni,mert a Fidesz
    "KÉPVISELETÉBEN"ez a megyei vezetés képes lett volna belénk LÖVETNI!!

    VálaszTörlés
  10. Bányairól és csapatáról még ez is feltételezhető!
    Tudták mik történtek az Intézetben,de ennek ellenére a hazugság mellett foglaltak állást.
    Nekik azon nyomban fel kellett volna menteni a vezetőket.De azért nem tették,hogy befolyásolhassák a dolgozókat,eltüntethessék a bizonyítékot,az intézet vezetői.Ez egy Fideszes hozzáállás! Néró

    VálaszTörlés
  11. Nem értem, hogy akik belelövettek a tömegbe, miért élvezik még mindig a Fidesz támogatását... Görgényi és a többi gazember...

    VálaszTörlés
  12. Ebből semmi következtetést nem kell levonni,ez nem a Fidesz álláspontja,minden pártnak vannak söpredékei,így van ez nálunk Bács-megyébe is!

    VálaszTörlés
  13. Fidesznek a fenntartónál alkalmazottak!

    VálaszTörlés
  14. 10:36-nak, Vadhajtás!

    VálaszTörlés
  15. Azokat el kell távolítani.

    VálaszTörlés
  16. Egyik 19,a másik 1-híján 2o!

    VálaszTörlés
  17. Nép vakítás,vagy csak a nép félrevezetése?

    VálaszTörlés
  18. Azt hiszik,hogy mi ennyire hülyék vagyunk!
    Nem gondolják,hogy milyen sokat tudunk róluk.
    "Erika....

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)