2011. december 12., hétfő

Kényszerrel nem lehet gyógyítani

 MTI  
2011. december 12., hétfő • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Az ország összes pszichiátriájára egységesen jellemző problémákat tár fel az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány a Jelentés a pszichiátriai kezeltek emberi jogi helyzetéről Magyarországon – 2011 című, MTI-hez hétfőn eljuttatott kiadványában.
Az egyik fő probléma az önkényes kezelés elrendelése, hiszen az a “legfontosabb alapjogtól”, a személyes szabadságától fosztja meg a pácienst. Az ilyen típusú eljárásokat ugyanis “az erőszakos gyógyszerezés, a kényszer és a páciens akaratának a semmibe vétele” jellemzi – fogalmazott a bizottság.
“A ráerőltetett pszichiátriai kényszerkezelés senkit nem gyógyít meg. Kényszerrel nem lehet gyógyítani” – olvasható a jelentésben.


A bizottság megállapítása szerint a kényszeres megoldásokkal pusztán a kellemetlen tüneteket lehet enyhíteni, “de ez nagyon messze áll attól, amit orvoslásnak, gyógyításnak nevezünk”.
Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának adatai szerint a pszichiátriai betegek intézeti gyógykezelését Magyarországon 2009-ben több mint 46 ezer esetben rendelték el. A bizottság jelentése szerint bár ez a szám magában foglalja a felülvizsgálatok számát is, a kényszerbeszállítások és -kezelések száma tízszeresére becsülhető ez évben.
A kiadványban szó esik arról, milyen könnyen juttatható valaki akarata ellenére pszichiátriai osztályra; a korlátozások, kikötözések jogsértő gyakorlatairól; és a néhány pszichiátriai otthonban még mindig tapasztalható sivár ellátási körülményekről is. Az alapítvány adatai szerint például az ópusztaszeri, a kiskunhalasi, a gáti, a kéthelyi és az eleki intézményekben alig lehet a szobákba lépni, annyira zsúfoltak.

Az Állampolgári Bizottság jogsegélyszolgálatához beérkező panaszok és a munkatársak a pszichiátriákon végzett személyes kutatásai alapján készült el a jelentés, amelyet a napokban eljuttat minden vezetőhöz és köztisztviselőhöz, aki posztja révén tehet valamit a “problémák” megelőzése érdekében, ilyen emberi jogi problémák pedig ne fordulhassanak elő Magyarországon.
Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány (Citizens Commission on Human Rights – CCHR) közhasznú, nemzetközi szervezet, amely 34 országban több mint 130 csoporttal működik. A CCHR legfontosabb feladatának tekinti, hogy kivizsgálja és feltárja a pszichiáterek által elkövetett visszaéléseket. A CCHR-t mint emberi jogi szervezetet a szcientológia egyház alapította 1969-ben az Egyesült Államokban azzal a céllal, hogy lépéseket tegyen a mentális egészségügy területén.

4 megjegyzés:

  1. A PÉF-nek kellett volna erről nyilatkozni, hozzászólni. Tudtommal Ők is ezen a téren dolgoznak,vagy csak az éjszakai futás érdekli Őket az igazság a valóság az ellátás körülménye már nem! Nagyon sok helyen problémás az ellátás a gondozás mikéntje. Egyszerűbb nekik ha mások vizsgálnak majd a végén learatják a győzelmet, akkor kapcsolódnak bele az ügybe. Anita

    VálaszTörlés
  2. A kiskunhalasi otthonnál nem ez a legégetőbb probléma!
    A hozzáértés hiánya, illetve csekély volta, a hozzáállás és a bánásmód milyensége azonnali beavatkozást igényelt volna, már lassan 10 éve.

    A kérdés az, hogy meddig kell még erre várni.

    VálaszTörlés
  3. Ameddig a fenntartónál nem beszél egy kicsivel okosabb ember. Akik eddig beszéltek azok csak hazudtak. Nincsenek titkok és nincsenek kínos kérdések? István

    VálaszTörlés
  4. Kényszerrel sosem lehetett gyógyítani, legfeljebb életet menteni...
    Gyógyszerekkel meg pláne nem, csak a tünetet csökkenteni, azt is csak ideiglenesen.. már ha túléli a beteg. Mert ha a betegségét túléli is, a gyógyszerekbe biztos, hogy belehal..

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)