2012. július 13., péntek

Szakmahígítás…

 

Heti hír: Ezer cigány nőt vesznek föl a szociális ágazatba dolgozni… Ki is képzik őket!

Hurrá! Ez a nagy terv? - kérdezem.

Én személy szerint, mint szociális szakember, tiltakozom ez ellen az intézkedés és a mögötte megjelenő szemlélet ellen… Mégis mit várnak, mit képzelnek? Erre a pályára nem elég a szaktudás, a precizitás, a megbízhatóság, az empátia, a szorgalom, a türelem, a higgadtság, a gyengédség, a tapintat, stb… aminek egyébként is híján vagyunk, mint tapasztaljuk… Ide, a többi szakmákkal ellentétben, szív is kell!

Ha eddig is az volt a legnagyobb probléma, hogy nem szűrték a szakmát, akkor most ez az agyament ötlet, milyen szűrőt jelent? Származás szerint szelektálnak? A kulturális különbözőség, sőt ellentét által felvetődő problémákat hogyan kívánják megelőzni, kezelni? Vagy lesznek külön cigány iskolák, mint régen és immár cigány otthonok is? Hiszen a komfortérzés legfontosabb feltétele, hogy figyelembe vegyük, hasonló, a hasonlóval érzi jól magát!

A cigány munkavállalók indokolatlan számú jelenléte a szociális szférában már régóta, sok szakmai kérdést felvetett… amiről nem lehetett soha beszélni! (Lásd még: ITT!) Kezelésére ez lenne a kormány válasza? (Lásd korábban: ITT!)

A szociális területet mentesíteni kellene a munkanélküliek parttalan beáramoltatásától, nem pedig elárasztani! (Lásd: ITT!) 
Vagy az „oda, nekik ez is jó” szemlélet tovább erősödik - az általam mindig is javallt - „a legelesettebbek mellé kellenek a legjobb szakemberek” helyett!? (Lásd még: ITT!)

Sajnos azt kell mondjam, hogy örülök, hogy nincs hozzátartozóm szociális intézménybe… Remélem, ez így is marad… Még jó, hogy született egy törvény, hogy a hozzátartozók kötelesek gondoskodni az elesett családtagjaikról… Igyekszem megfogadni, s ezt javaslom mindenkinek!

Akkor miért tiltakozom? Azért, mert sokan nem tudják hova vinni a hozzátartozóikat, nem tudják ellátni, nem tudják a felügyeletet biztosítani számukra és - az adófizetők és az igénylők pénzéből fenntartott - intézményeknél kénytelenek elhelyezni szeretteiket, azért, hogy a lehető legjobb, legszakszerűbb ellátásban legyen részük… És nem utolsó sorban, hogy biztonságban tudják őket
De ez úgy látszik, ma még mindig egyetlen döntéshozót sem érdekel. A szakmahígítás folytatódik tovább, csak még rosszabb irányba, immár nemcsak szakképzetlenül, hivatástudat nélkül, alkalmatlanul, hanem faji alapon szelektálva, kulturális szempontok figyelmen kívül hagyásával és szakmai kritériumok mellőzésével

Balog Zoltánt pedig nem értem...
Ez kérem nem pozitív diszkrimináció, hanem ez a legnagyobb tudatlanság, és arrogancia… Vagy ami még rosszabb, szándékos rombolás! A cigánysággal szemben is… Akinek ilyen elképzelései vannak, az kérem szorítkozzon a saját kultúrájában előhozakodni a nagy ötleteivel… lehetőleg minket és honfitársainkat kíméljen meg saját magától… No, nem feltétlen a rossz hír hozójára – felolvasójára – gondoltam, hanem az értelmi szerző(k)re, akikből csak az értelem és a jószándék hiányzik.

Kérem gondolják újra, már azok, akik még képesek egyáltalán gondolkodni…


Levélküldés: ITT!                   Az utolsó döfés: ITT!
"Mert megérdemeltem!"            Facebook            "A Vincze konklúzió": ITT!

17 megjegyzés:

  1. Azért ennyi embert jól kiképezni honnan vesznek rávalót valamint képzési szakembert.
    Egyáltalán ki a fene fogja őket és milyen alapon kiválogatni.

    VálaszTörlés
  2. Aki ilyen elképzelésekkel bír, az nemcsak nem ismeri a cigányságot, hanem mérhetetlenül le is nézi őket...
    És nemcsak őket, hanem minket is.

    VálaszTörlés
  3. Ha cigányokat alkalmaznak,garantálni tudják azt,hogy nem fognak lopni?
    Bizalom hiánya is fent fog állni. Manapság ki bízik a cigányokba?
    MATT

    VálaszTörlés
  4. Mennek majd családostól úgy mint a kórházba szoktak menni látogatni,az egész pereputty megy. A betegeket meg zavarja a sok cigány,a nővérek meg lesik Őket,nehogy lopjanak. Orbán ilyent szeretne a beteg emberekkel tenni?
    Ibolya

    VálaszTörlés
  5. Nem baj ha cigányokat alkalmaznak, akkor lehet tőlük sok mindent venni ami a munkahelyről elhozható,na nem hivatalosan csak úgy.

    VálaszTörlés
  6. Majd az ápoltaktól fognak lopni és ügyes manipulációval az ápoltak közti lopásokra terelik a gyanút.

    VálaszTörlés
  7. Ahogy a betegek verését is a lakókra fogták.

    VálaszTörlés
  8. Ha a lakókra fogták akkor,hogy lehetnek vádlottak?

    VálaszTörlés
  9. Fegyelmit indítottak a fogyatékosok intézményének igazgatója ellen Nagykanizsán

    Címkék: Nagykanizsa; igazgató; fegyelmi eljárás; Fogyatékkal Élők Integrált Intézménye;

    Fegyelmi eljárást indítanak a nagykanizsai Fogyatékkal Élők Integrált Intézményének igazgatója ellen – így döntött keddi rendkívüli ülésén a nagykanizsai közgyűlés azután, hogy meghallgatták a képviselők az ügyben tett panaszokat. Az igazgató egyebek mellett a zaklatás vádját is megfogalmazta egy dolgozó.

    Egy négytagú bizottság meghallgatta és jegyzőkönyvezte a panaszokat, illetve az igazgató ellenvéleményét, de ezek alapján nem tudtak döntést hozni. Ezért az oktatási bizottság elnökének személyében vizsgálóbiztost jelöltek ki, aki 15 napon belül megállapításokat tesz, és ezután kerül ismét a közgyűlés elé az intézményvezetővel kapcsolatos döntés – mondta a zárt ülés után Cseresnyés Péter (Fidesz-KDNP) polgármester.

    Az eset előzménye, hogy Cser Ágnes, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke egy hónappal ezelőtt levélben kérte Nagykanizsa polgármesterét: indítson soron kívüli vizsgálatot az ügyben. Az intézmény dolgozóinak panaszai alapján írt levelében egyebek mellett arról számolt be, hogy a jelzések szerint a nemrég kinevezett vezető megalázza a dolgozókat, és semmibe veszi az ápoltakat.

    Az önkormányzat négytagú bizottságot állított fel a panaszok kivizsgálására, hogy kiderüljön, az igazgató megszegte-e közalkalmazotti jogviszonyából eredő kötelezettségeit. Ez a vizsgálati anyag került a mostani zárt ülésen a város képviselői elé.

    A Zalai Hírlap online kiadása kedden a birtokába került jegyzőkönyvek alapján arról számolt be, hogy az alkalmazottak például azt nehezményezték: naponta egy gumikesztyűt kaphatnak, a korábban használt fertőtlenítő- és tisztítószerek helyett háztartási vegyszereket kell használniuk. A dolgozók szerint az igazgató nem fogadja a köszönésüket, nem hallgatja meg a problémáikat, és a terápiás szobában lévő masszázsfotelt "kisajátította".

    A jegyzőkönyv alapján a lap írása arra is kitér, hogy az egyik női dolgozó zaklatással vádolta meg az igazgatót, állítása szerint az többször vele masszíroztatta magát, hivatalos ürüggyel a lakására hívta, és az egyik közösségi portálon is üzengetett neki. A bizottság ezzel kapcsolatban arra az álláspontra jutott, hogy ezt a fajta cselekményt a törvény is szankcionálja, így a dolgozó bármikor tehet feljelentést.

    VálaszTörlés
  10. Szociális otthonból lopták az élelmiszert?
    Ismeretlen tettes ellen indított eljárást a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság, ugyanis valaki élelmiszert lopott a Csanyi úti Szociális Otthonból.

    Gálig Erzsébet a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetője elmondta, névtelen bejelentés alapján indult eljárás ismeretlen tettes ellen, mert a gyanú szerint valaki élelmiszert lopott a Csanyi úti Szociális Otthonból. A rendőrség a napokban házkutatást is tartott. Gálig Erzsébet elmondta, az élelmezésvezető jelenleg nem dolgozik az intézményben és ellene a Közalkalmazottak Jogállásáról szóló törvény szabályai szerint határidőn belül fegyelmi eljárást is indít az intézményvezető. Az ügyben egyébként folyik a nyomozás, gyanúsítottként még nem hallgatott ki senkit a rendőrség - tájékoztatott Mihályné Bornemisza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

    VálaszTörlés
  11. Bekerült vagy nem került be az élelmiszer?
    Vagy szétosztásra került a vezetők között?
    Ez itt is a kérdés.
    Dolgozó

    VálaszTörlés
  12. Ezer cigány nőt akarnak felvenni a szociális és az egészségügybe,akkor ne csodálkozzanak ha cigányellenes feliratokat találnak.
    Tiltakozás,az egész a rossz döntések ellen.
    Miért nem takarító brigádot szerveznek a cigányokból,akik a politikusoknál takarítanának?
    Csak egy szerény vélemény.
    F.A.

    VálaszTörlés
  13. Nem gondolod komolyan ugye!?A takarítói állás is bizalmas,bizalmasabb mint a titkárnőé!

    VálaszTörlés
  14. Talán sajnálnád a politikusokat,ha meglopnák Őket?
    Olvasd el és értsd meg még egyszer.
    István

    VálaszTörlés
  15. több roma ápoló,ápolónő ,takarító dolgozik a szociba.munkájukat rendesen elvégzik,igyekeztek felemelkedni.Segítsétek őket a további felemelkedésben!
    Ami igaz,noszogatni kell némelyik dolgozót,no,de voltunk mi is kezdők.Elfogadtuk,sőt igényeltük is a segítséget.

    VálaszTörlés
  16. A pszichiátriai betegek jogai
    A betegek jogai minden esetben fontosak, különösen, ha az ápolt valamilyen okból, például pszichés állapota miatt nem tudja megvédeni magát. Cikkünk a pszichiátriai betegek jogairól szól.
    Az egészségügyről szóló törvény a pszichiátriai betegek jogaira vonatkozó különös szabályok között elsőként szögezi le, hogy a pszichiátriai betegek személyiségi jogait egészségügyi ellátásuk során - helyzetükre való tekintettel-fokozott védelemben kell részesíteni.
    A pszichiátriai betegek jogai csak a törvényben foglaltak szerint, a feltétlenül szükséges mértékben és ideig, továbbá abban az esetben korlátozhatók egészségügyi ellátásuk során, ha a beteg veszélyeztető vagy közvetlen veszélyeztető magatartást tanúsít. Az emberi méltósághoz való joguk azonban ebben az esetben sem korlátozható.
    Veszélyeztető a magatartás a jogszabályi definíció szerint, ha a beteg - pszichés állapotának zavara következtében - saját vagy mások életére, testi épségére, egészségére jelentős veszélyt jelenthet és a megbetegedés jellegére tekintettel a sürgős intézeti gyógykezelésbe vétel nem indokolt. Míg közvetlen veszélyeztető magatartásról beszélünk, ha a beteg - pszichés állapotának akut zavara következtében - saját vagy mások életére, testi épségére, egészségére közvetlen és súlyos veszélyt jelent.A gyógyintézeti kezelések formái
    Pszichiátriai betegek intézeti gyógykezelésbe vétele történhet önkéntes gyógykezelés keretében a beteg beleegyezésével, vagy cselekvőképtelen beteg esetében a jogszabály által külön meghatározott személy kérésére, vagy azonnali intézeti gyógykezelést szükségessé tevő közvetlen veszélyeztető magatartás esetén, az azt észlelő orvos intézkedése alapján sürgősségi gyógykezelés formájában, illetve kötelező gyógykezelésként, a bíróság kötelező intézeti gyógykezelést elrendelő határozata alapján.
    A pszichiátriai betegekre jogaira vonatkozó szabályok
    A pszichiátriai intézetbe felvett betegeket az általánosan előírt tájékoztatáson túlmenően szóban és írásban is tájékoztatni kell jogaikról, különös tekintettel kötelező gyógykezelések esetén, a bírósági eljárás lényegére, a betegnek azzal kapcsolatos jogaira.
    Minden pszichiátriai beteg jogosult arra, hogy
    pszichiátriai gyógykezelése lehetőség szerint családi, illetőleg lakókörnyezetében, továbbá
    pszichiátriai gyógykezelésére az állapotának megfelelő és a többi beteg fizikai biztonságát védő, a lehető legkevésbé hátrányos és kellemetlen módszerrel, illetve
    gyógykezelése során személyes szabadságának korlátozására feltétlenül indokolt esetben, csak veszélyeztető vagy közvetlenül veszélyeztető magatartása esetén kerüljön sor.
    Személyes szabadságában bármely módon (akár fizikai, kémiai, biológiai vagy pszichikai módszerrel, illetve eljárással) csak a veszélyeztető vagy közvetlen veszélyeztető magatartású beteg korlátozható. A korlátozás csak addig tarthat, illetőleg olyan mértékű és jellegű lehet, amely a veszély elhárításához feltétlenül szükséges. A korlátozás elrendelésének oka lehet még, ha a sürgősségi, illetve a kötelező gyógykezelés alatt álló beteg engedély nélküli eltávozása másként nem akadályozható meg.
    A pszichiátriai beteg esetében csak kivételesen korlátozható a betegnek az egészségügyi dokumentáció megismeréséhez való joga, abban az esetben, ha alapos okkal feltételezhető, hogy az a beteg gyógyulását nagymértékben veszélyeztetné, vagy más személy személyiségi jogait. A korlátozás elrendelésére kizárólag orvos jogosult.
    Bár a betegnek joga van a terápiás foglalkoztatáshoz, de sem terápiás, sem egyéb munka végzésére nem kényszeríthető. Lehetővé kell tenni számára, hogy önként részt vehessen az intézet fenntartását szolgáló munkák végzésében is, ha ettől állapotának javulása remélhető, munkájáért ilyenkor azonban díjazásban kell részesülnie.

    A pszichiátriai betegek jogaira és gyógykezelésükre vonatkozó szabályok megtalálhatóak az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 188-201. A. § szakasziban.

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)