2012. szeptember 4., kedd

"ha ennyien figyelik az intézetet, miként fordulhatnak elő "

Szemtanúk szerint ütik, szidalmazzák és kizárják az erkélyre a betegeket a Reménysugár Habilitációs Intézményben.

Milyen dolog magatehetetlen embereket ütni, hogy lehet így bánni velük?! - mondja felháborodottan a Hír24-nek L. Katalin a XXII. kerületi Kápolna utcai társasház egyik lakója. A nő, aki maga is egészségügyi dolgozó, azt állítja, legutóbb augusztus negyedikén volt szemtanúja egy tettlegességig fajuló intézkedésnek a szemközti fogyatékosokat ápoló intézményben. „Hiába hívtam rendőrt, azok sem avatkoztak közbe, mondván, hogy magánterület. Próbáltam az a dolgozókkal is szót érteni, de felesleges volt” - közölte.
Bántalmazás
Elmondása szerint több lakóval együtt megelégelték, ahogyan az intézmény betegeivel bánnak, ezért levélben fordultak a Reménysugárt fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) és az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítványhoz is, amely később lapunknak eljuttatta a lakóktól kapott levelet. Abban az áll, hogy az említett intézményben augusztus elején az egyik beteget kizárták az erkélyre, mert órák óta üvöltött és sírt, nem lehetett megnyugtatni. Később a két gondozó, (egy férfi és egy nő) ütlegelni és szidalmazni kezdte, aki próbálta védeni magát. Hiába szólította fel a kutyáját sétáltató járókelő az ápolókat, hogy hagyják abba a verést; rá sem hederítettek. L. Katalin ezután fordult a rendőrséghez.
Gondos kezek
„A lakók 80 százaléka 1992 óta él itt közvetlenül az intézet közelében. Néha látjuk a gondozókat, amint átölelik vagy éppen bicikliznek, labdáznak a gondozottakkal. De sajnos ez csak ritkán van. Amit gyakrabban tapasztalunk - és érdekes módon csak bizonyos gondozók munkaidejében fordul elő - ezek az alábbiak: verés, verekedés a gondozó és gondozott között, sírás, hideg időben meztelenül az erkélyre kizárt gondozott, aki onnét vizel le, veri a fejét a rácsba vagy épp a nemi szervével játszik.”
Rendőrség
Érdeklődtünk a XXII. Kerületi Rendőrkapitányságon is, miért nem intézkedtek a Kápolna utcai bejelentésnél amiatt, hogy a Reménysugár Habilitációs Intézetben verik a betegeket. Azt a választ kaptuk, hogy említett esettel kapcsolatosan bejelentés hozzájuk nem érkezett. Pedig L. Katalin azt állítja, kint jártak a járőrök, de nem mentek be az intézménybe.
Biztonság
A Reménysugár Habilitációs Intézet 85 éves fennállása alatt mindvégig a beteg, fogyatékos gyerekek, fiatalok, felnőttek számára nyújtott biztonságos otthont, gondoskodást, szeretetet - olvasható az intézmény oldalán. Szerettünk volna személyesen körülnézni az intézményben, beszélni a vezetéssel, de az igazgató csak felsőbb utasításra adhat interjút. Kérésünket továbbítottuk az illetékes szervezeteknek, abban reménykedve, látogatást tehetünk a Reménysugárban.
EMMI
Az EMMI  Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága egyelőre annyit közölt, amint a panaszos levél eljut a szakterületre, a fenntartó célvizsgálatot végez a bejelentésben foglalt észrevételek kivizsgálására - jelentsen ez bármit is. A levelet egyébként augusztus 14-én juttatták el a szaktárcának.
„Nincs információnk arra vonatkozóan, hogy jelen esetben mi történt, azonban a bántalmazás nem csak szakmailag és emberileg elfogadhatatlan, történjék az bárhol, bűncselekménynek számít - közölte az államtitkárság.”
Az érintett intézmény működési engedélyét az illetékes szociális és gyámhivatal ellenőrzi, emellett az intézménynél még számos szakhatóság - a közegészségügyi, az egészségügyi, a munkaügyi és munkavédelmi  végez rendszeresen ellenőrzéseket - tudtuk meg.
Nyitott szemmel
Kérdés, hogyha ennyien figyelik az intézetet, miként fordulhatnak elő ilyen esetek. Nemrég megírtuk, hogy egy húszéves autista fiú vesztette életét tavaly az intézményben. Károly, a fiú édesapja akkor azt mesélte, hogy Zoli sokszor panaszkodott, hogy az ápolók provokálták, volt, hogy ok nélkül a falba verték a fejét. A szülők egy emberi jogi szervezethez fordultak segítségül, amely a pszichiátriai visszaélések kivizsgálásával foglalkozik. A szervezet hivatalos beadványai kapcsán jelenleg több hatóság is vizsgálja a halálesetet, valamint magát az intézményt.
A minisztérium már látogatást tett az intézetben, a munkaügyi és munkavédelmi felügyelőség pedig már talált olyan pontokat, amelyek elfogadhatatlanok. A gazdasági vezető az intézet etikai bizottságához fordult több visszássággal kapcsolatban.

Forrás:  http://www.hir24.hu/belfold/2012/09/03/magatehetetlen-betegeket-utottek/

1 megjegyzés:

  1. Sok ember közönyösen fapofával képes végig nézni a betegverést,van akinek tetszik.
    Mint az írásból tudhatjuk volt aki szólt a rendőröknek,csak azok nem mentek be intézkedni.
    Nem nyílt az ajtó,akkor már nem is kell tenni semmit a beteg emberek védelméért.
    A rendőrökben nincs emberi érzés,betegek iránti tisztelet,ezt láthattuk a Kiskunhalasi betegveréses ügy nyomózásával kapcsolatban is.
    A betegverők a mai napig beteget gondozhatnak,aki meg ezt a lapot üzemelteti a betegek védelmére,azt kirúgták meghurcolják,ez a Fidesz kormányzása alatt az igazságos eljárás az ilyen ügyekbe.
    Azerbajdzsánnak kiadott gyilkost is bírók jogászok egyeztetése nélkül Orbán adta ki.
    Ő felülírja a bíróság döntését,úgy mint Bányai a Kiskunhalasi bíróságot,rendőrséget,nem nyomózhatnak eredményeket felmutatóan csak imitálni lehet a dolgokat.
    F.A.

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)