2012. október 13., szombat

Olvasói levél - Gondozók verték meg a fogyatékosokat



„A rácsos ablakok mögött ütötték a betegeket – állítják a szemtanúk.
Budapest - A rendőrség gyanúja szerint rendszeresen verik, megalázzák a szellemi fogyatékos betegeket az egyik budapesti gondozó intézetben. Az ügyben, amelyben nyomozás folyik, pénteken elkezdődött a tanúk kihallgatása is – tudta meg a Blikk, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője, Bényi Mónika megerősített.

A nyomozás azután indult el, hogy az egyik verést többen látták a Reménysugár Habilitációs Intézettel szomszédos lakóházból. A szemtanú, Bleicher Mária (38) a Blikknek is elmondta, mit látott augusztus 4-én kora délután.

Intézmény. A gyanú szerint a Reménysugár Habilitációs Intézetben történtek miatt nyomoznak

Szemtanú. Mária a rendőrségen is vallott a betegek veréséről

– A kutyát sétáltattuk a családommal, amikor kiabálást hallottunk. Láttam, hogy az intézet emeletén, a rácsos ablaknál egy férfi és egy női ápoló bántalmaz egy ápoltat. A férfi többször megütötte a beteget, az ápolónő pedig tétlenül nézte. Egyszer csak odaszólt nekem: „Mi van, tetszik?" – idézte fel a kegyetlenkedést Mária. Az asszony felhívta a rendőrséget, de hiába, a hatóság a füle botját nem mozgatta. Kijöttek ugyan a járőrök, de be már nem mentek az intézetbe, mondván, az magánterület.
Nem ez volt az egyetlen alkalom. Az elmúlt két évben a szomszédok többször hallottak jajgatást az intézményből, de nem beszéltek róla.

A lakók most egyszerre beszélni kezdtek egymásnak és később a rendőrségnek a borzalmakról, miszerint egyes ápolók rendszeresen arra használták az intézmény rácsos erkélyét, hogy elverjék a védekezésre képtelen értelmi fogyatékos gondozottakat.

– Szerencsétlen a kezét a feje fölé emelte, hogy védje magát, de így is kapott három pofont. Azután az ápolók körbenéztek, hogy látja-e őket valaki, végül bevitték a szobába a beteget – derül ki az egyik rendőrségi tanúvallomásból.

A lakók még levelet is írtak az intézetet fenntartó minisztériumnak, vizsgálják ki, milyen kegyetlenül bánnak a betegekkel. Választ azonban máig nem kaptak. Ahogy a Blikk sem, hiá­ba kerestük meg az Emberi Erőforrások Minisztériumát. A Reménysugár Habilitációs Intézet igazgatói titkárságáról is csak ígéretet kaptunk, választ azonban nem.”



Forrás: ITT!


Levélküldés: ITT!                   Facebook

3 megjegyzés:

  1. Agyon veretik a beteg embereket,hogy ne kelljen fizetni a gondozásukat,nyugdíjukat Ez a Fidesz politikája!

    VálaszTörlés
  2. És minden korábbi kormányé is.
    A gondoskodás politika és pártmentes.
    Az oktatást szociálliberális, ezért nincs szűrés, és ezért nincs a szakmának becsülete.
    Oda fentre is alulról kerültek az emberek, ezért lenézik a maguk fajtáját. Nehogy eszükbe jusson, hogy honnan is jöttek. Úgy is bánnak a rászorulókkal, ahogy ezt családjukban látták.

    VálaszTörlés
  3. Néhány hozzászólás ehhez a főcikkhez, másik oldalon.

    Egy fiú meg is halt egy ilyen intézetben a szülei a bírósághoz fordultak.Mi lesz az eredménye? nem olvastam még róla, de várom.



    Nagyon szomorú ez az egész! hogy kiszolgáltatott embereket bántalmaznak! A gyomrom össze szorúl ha bele gondolok hogy nekem is van egy beteg gyermekem, és ha én már nem leszek mi lesz vele! mert rajtam kívűl nincs senkije, és ha velem történik valami ki tudja milyen sors vár rá? ilyen? hát én ezt nem szeretném, és gyalázatos dolognak tartom mindezt.



    ........., éjen sokáig ön. Illetve higyje el : akik ilyet tesznek, azok előbb utóbb mind visszakapják ezt az élettől. Én már láttam kínok közt meghalni olyat, aki ilyet tett egy beteggel, és ezáltal még betegebbé tette: többszörös agyvérzést kapott a szegény beteg, meg hetente egy idegösszeomlást, és ez ment éveken át.Végül már alig tudott magáról a beteg, de a beteg helyrejött és normális életet tud élni. Aki okozta, azt viszont a kínok kínjával halt meg és végül már a hozzátartozóit sem ismerte meg. No de remélem, hogy az ön gyermekét nem fogja senki bántalmazni. Megígérem, hogy ismeretlenül is imádkozok érte. Érte is, és azért is, hogy ön sokáig éljen erőben, egészségben.

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)